Kanada var numret för stort i torsdagsnattens semifinal.

Gruppspelsmötet mellan lagen blev en riktig målfest där Kanada var bättre på det mesta, den gången tog Småkronorna inte för sig men man verkade ha lärt sig något av upplevelsen. Under inledningen av semifinalens första period skapade Kanada en hel del chanser men det svenska försvaret lyckades hantera situationen på ett relativt bra sätt och även om lönnlöven vann skottstatistiken med 14-5 så var det faktiskt Arvid Eljas som hade periodens bästa läge när han skrinnade sig till ett fint läge där han dessvärre prickade stolpen så att det klingade till i den ganska glest fyllda arenan.

Sverige inledde även den andra perioden på ett bra sätt men efter ungefär fyra minuters spel kunde Kanada ta ledningen genom Connor Bedard som satte sitt fjärde mål i turneringen med ett välplacerat dragskott. Den kanadensiska ledningen skulle dock visa sig bli kortvarig, bara ett par minuter senare fick Sverige chansen att spela 5-mot-3 och väl där kunde Isak Rosén sätta kvitteringspucken.

Efter målet väntade några händelserika minuter där spelet svängde väldigt mycket och det gynnade inte Sverige, Kanada skapade press kring den svenska kassen och tillslut kunde Chase Stillman peta in pucken bakom Carl Lindbom som i övrigt gjorde en väldigt bra match.

I tredje perioden var tanken att Sverige till att börja med skulle få in en kvitteringspucken men redan efter 45 sekunders spel kontrade Kanada och då kunde Connor Bedard placera in 3-1 med ett av turneringens finaste mål. I och med målet tvingades Småkronorna ta lite större risker vilket i sin tur ledde till flertalet utvisningar och det tog Kanada tillvara på, i ett av lagets powerplay kunde Brennan Othmann utöka ledningen till 4-1 med ett riktigt konstnummer strax framför Lindbom i det svenska målet.

Efter det Kanadensiska målet tog energin slut hos de svenska spelarna, man försökte göra ett kraftsamling för att skapa chanser men istället utökade Francesco Pinelli till 5-1 och med fem minuter kvar kunde Shane Wright sätta sitt sjunde mål i turneringen. Tyvärr, för svensk del, slutade det inte där – innan matchen var slut skulle Connor Bedard hinna fullborda sitt hattrick och som om det inte vore nog kunde Conner Roulett spika slutresultatet till 8-1.

Sverige gör flera saker riktigt bra i den här matchen – speciellt i de två inledande perioderna – men siffrorna ljuger inte, Kanada var numret för stort och målskillnaden 20-2 visar att det skiljer en hel del mellan de här två nationerna. För Småkronorna gäller det att ladda om inför den kommande bronsmatchen där förloraren i mötet mellan Finland och Ryssland kommer stå för motståndet.

Kanada – Sverige: 8-1 (0-0,2-1,6-0)
1-0, Connor Bedard (McTavish)
1-1, Isak Rosén (Edvinsson, Lysell)
2-1, Chase Stillman (Wright)
3-1, Connor Bedard (Wright, Ceulemans)
4-1, Brennan Othmann (Wright)
5-1, Francesco Pinelli
6-1, Shane Wright (Othmann)