Sommarens Junior-VM är inte riktigt den stjärnkavalkad det hade kunnat bli. 

Säsongen 21/22 tycks aldrig ta slut och efter att tvingats avbryta mästerskapet i vintras har man istället fått spela Junior-VM mitt i sommaren. Något som har både för och nackdelar. En av fördelarna är att man spelare som egentligen räknas som “överåriga” kan vara med, men nackdelen är att säsongsstarten närmar sig med stormsteg. Det gör att många lag helt enkelt inte vill släppa sina spelare. Nedan följer tio spelare som hade kunnat ge stjärnglans till mästerskapet.

10 stjärnor som saknas i JVM

William Eklund (Sverige)

Med alla bitar på plats hade Juniorkronorna kunnat åka till Kanada med ett riktigt drömlag men så blev det tyvärr inte. Truppen är visserligen högintressant men det är inget snack om att en spelare av Eklunds kaliber hade gjort stor nytta. Den lovande forwarden debuterade i NHL redan förra hösten och imponerade, men fick trots det återvända till Djurgården där han bland annat noterades för fjorton poäng på 29 matcher i grundserien. Nu är siktet inställt på att göra ett nytt försök att slå sig in San Jose vilket gör att Junior-VM inte var ett alternativ.

Filip Mesar (Slovakien)

Slovakien satte färg på U18-VM i vintras och det var till stor del tack vare Mesar. Den unge forwarden stod bland annat för fem mål och med sina tolv poäng var han en av turneringens mest underhållande spelare. JVM kändes därför som nästa steg men tidigare under sommaren draftades han av Montréal i första rundan och därför finns det annat som lockar mer än ytterligare ett juniormästerskap.

Lucas Raymond (Sverige)

Det var naturligtvis bara en dröm att få med Raymond till Junior-VM i vintras och nu var det än mer otänkbart. 20-åringen kommer nämligen från en succésäsong i Detroit där han var en av lagets främsta spelare och med sina 57 poäng under grundserien var det många som tyckte att göteborgaren skulle bli utsedd till ligans främsta rookie. Har gjort två tidigare JVM vilket resulterade i nio poäng på tolv matcher. Dessutom hade Raymond stor del i guldet vid U18-VM säsongen 18/19.

Juraj Slafkovsky (Slovakien)

Här har vi en spelare som verkligen hade kunnat göra avtryck i JVM men som gör sig redo för större utmaningar. Slafkovsky är en väldigt intressant spelare som egentligen inte gjorde succé i den finska ligan den gångna säsongen men som imponerade i både OS och VM, vilket starkt bidrog till att Montréal valde honom först av alla i sommarens draft. Har allt som krävs för att göra debut i världens bästa liga i höst vilket vore en bedrift eftersom han fortfarande bara är arton år gammal.

Marco Kasper (Österrike)

Det är ingen hemlighet att det går tungt för Österrike i JVM men läget hade förmodligen sett betydligt bättre ut om Kasper kunnat vara med i mästerskapet. Den lovande backen kommer från en fin säsong i Rögle och gjorde även debut i A-landslaget, vilket bidrog till att han valdes bland de tio första i draften. En hel del talar för en ny säsong i SHL men 18-åringen tänker vara med på Detroits camp vilket gör att JVM helt enkelt inte passar in i schemat. Något som är väldigt synd för ett Österrike i desperat behov av en back som kan styra upp defensiven.

Tim Stützle (Tyskland)

Här har vi Tyskland motsvarighet till Lucas Raymond, det vill säga en lovande spelare som redan slagit igenom med dunder och brak i NHL. 20-åringen har faktiskt redan hunnit med två säsonger i världens bästa liga och det var därför helt otänkbart att Tyskland skulle lyckas få med honom till Junior-VM. Är Ottawas guldklimp och ses av många som en av Europas mest lovande spelare.

Alexander Holtz (Sverige)

Lucas Raymond och William Eklund hade naturligtvis gjort avtryck i det svenska laget och det hade förmodligen även Alexander Holtz gjort. Den lovande forwarden tog plats i vinterns JVM-trupp men har sedan dess kommit allt närmare en ordentlig chans i NHL vilket gör att energin behöver läggas på andra saker. Något som är synd för Juniorkronorna som hade behövt en målgörare av Holtz kaliber, han smällde trots allt in 26 mål i AHL den gångna säsongen.

Simon Nemec (Slovakien)

För Slovakien var sommarens draft något historiskt, man fick för första gången en spelare vald som nummer ett (Slafkovsky) och som grädde på moset valdes Simon Nemec som nummer två. Precis som sin lagkamrat från både OS och VM är Nemec en väldigt lovande spelare som har hög potential, vilket han inte minst visade under världsmästerskapet där han stod för sex poäng. Att ha vunnit ett OS-brons redan vid arton års ålder är minst sagt imponerande och nu hoppas Nemec kunna slå sig in i New Jersey, kanske redan till hösten. Därför var JVM aldrig aktuellt.

Jake Sanderson (USA)

Det råder inte direkt någon brist på bra spelare i det amerikanska JVM-laget men det är ingen hemlighet att en spelare av Sandersons kaliber hade varit välkommen. 20-åringen var med i laget säsongen 20/21 och tog plats i OS-truppen den gångna säsongen, detta efter att ha gjort fina insatser i collegeligan. Nu ska backen försöka slå sig in i Ottawa vilket gör att USA går miste om en väldigt lovande spelare i mästerskapet.

Lukas Reichel (Tyskland) 

Med lite tur hade Tyskland, precis som Sverige, haft ett drömlag i Junior-VM. Tidigare har vi fokuserat på stjärnan Stützle och precis som honom hade Reichel varit en stor förstärkning till truppen. 20-åringen har imponerat i de två senaste världsmästerskapen och kommer från en fin säsong där han stod för 59 poäng i Chicagos farmarlag. Håller därmed ungefär samma klass som Holtz och hade varit given i den tyska truppen men nu är siktet inställt på att etablera sig i NHL. Noterbart är att Tyskland faktiskt även kunnat fått med John-Jason Peterka i truppen, en väldigt lovande spelare som stod för hela 80 poäng i farmarligan den gångna säsongen.

Vilken spelare hade du helst se i Junior-VM? 

 

 

 

 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här