Imorgon inleds U18-VM i Schweiz. 

Herrarnas Junior-VM har knappt hunnit avslutas innan det är dags att blicka fram mot nästa mästerskap. Imorgon släpps premiärpucken i damernas U18-VM och ur svensk synvinkel kan det bli ett väldigt intressant mästerskap, inte minst eftersom man för första gången kliver in med en medalj att försvara. För ungefär ett år sedan stod det svenska laget för en stor skräll när man besegrade USA i semifinalen och nu är siktet inställt på att förbättra den placeringen ytterligare.

– Vi har elva spelare kvar från silverlaget, och de som såg oss då kommer att känna igen sig. Vi spelar hockey med hög intensitet och tävlar hela vägen ut. Vår identitet som lag är att tävla, köra hårt och skapa kreativt spel genom att äga pucken. Vi fokuserar inte så mycket på motståndarna, utan på vårt eget spel.  Vi ser bara möjligheter. Vi ska tävla om medaljer. Det vi var med om i fjol visar att vi kan vara med däruppe. Så vi spänner bågen, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till förbundets hemsida.

 

Grupp A 

Finland
Tjeckien
Tyskland
Kanada

Tre spelare att hålla ögonen på i gruppen

 1. Adela Sapovalivova (Tjeckien)
  Tjeckien har tagit stora steg framåt de senaste åren och i Sapovalivova har man en framtida stjärna. 17-åringen gjorde debut i seniorlandslaget redan säsongen 21/22 och kliver nu in i sitt tredje U18-VM. Förra vintern stod forwarden för fyra mål på fem matcher och hon rundade sedan av säsongen med att ta sitt andra raka VM-brons på seniornivå. På meritlistan finns även en uttagning i U18-VM:s Allstar team 2022 och den här säsongen är supertalangen en av de ledande spelarna i Modo. Här finns potential så det räcker och blir över.
 2. Caitlin Kraemer (Kanada)
  Kanada kliver in i mästerskapet som regerande mästare och stor favorit, vilket är mycket tack vara just Kraemer. 17-åringen var fullständigt briljant när guldet säkrades och stod bland annat för hela tio mål fördelat över fem matcher, vilket gjorde att hon tog hem skytteligan. Kanada har flera duktiga spelare men det här känns som liraren att hålla ett extra öga på.
 3. Emma Ekoluoma (Finland)
  Förra året hade Finland Sanni Vahnanen som fixstjärna men den här gången är hon för gammal och man har inte på samma sätt någon utpräglad nyckelspelare. Bland spelarna som ändå förväntas dra ett tungt lass i offensiven finns Emma Ekoluoma som redan är inne på sin tredje säsong i den finska ligan och känslan är att hon tagit steg för varje år som gått. Har gjort sju mål i U18-landslaget under inledningen av säsongen och har just målskyttet som en av sina främsta styrkor.

 

Grupp B

Sverige
USA
Schweiz
Slovakien

Tre spelare att hålla ögonen på i gruppen

 1. Hilda Svensson (Sverige)
  Sverige har flertalet duktiga spelare i truppen men det är inget snack om att Svensson sticker ut lite extra. 17-åringen var bra i U18-VM redan förra säsongen och hade stor del i att det blev ett överraskande silver, innan hon sedan rundade av säsongen med att göra succé i VM med Damkronorna där hon bland annat stod för hela elva poäng på sju matcher. Har en enorm potential att bli en världsspelare och kommer spela i den amerikanska collegeligan nästa säsong.
 2. Nela Lopusanova (Slovakien)
  Slovakien kommer – förmodligen – få svårt att utmana om medaljerna men man kommer ändå ha en av mästerskapets största stjärnor. Den här lovande forwarden vann U18-VM:s poängliga förra året vilket var väldigt imponerande med tanke på att hon bara var fjorton år gammal. Är den största talang Slovakien någonsin fått fram på damsidan och håller numera till i en amerikansk juniorliga för att få ytterligare fart på sin utveckling.
 3. Maggie Scannell (USA)
  USA har bara revansch i siktet efter att överraskande missat final förra året och precis som då är Scannell en av lagets nyckelspelare. 17-åringen gör sitt tredje U18-VM och efter att ha tagit både silver och brons hoppas hon att det kan bli tredje gången gillt. Stod för fyra mål på fem matcher senast och kliver nu in som ny lagkapten. Blir utan tvekan en av attraktionerna i årets mästerskap.

 

SÅ SPELAS U18-VM 2024

6:e januari
Finland – Tjeckien (12:00)
Sverige – Schweiz (16:00)
Kanada – Tyskland (20:00)
7:e januari
USA – Slovakien (12:00)
Finland – Tyskland (16:00)
Tjeckien – Kanada (20:00)
8:e januari
Slovakien – Sverige (16:00)
USA – Schweiz (20:00)
9:e januari
Tyskland – Tjeckien (16:00)
Kanada – Finland (20:00)
10:e januari
Sverige – USA (12:00)
Schweiz – Slovakien (16:00)
11:e januari
Kvartsfinaler
13:e januari
Semifinaler
14:e januari
Bronsmatch
Final

U18-VM sänds på SVT:s olika kanaler och plattformar. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.