Norge åker till VM med siktet inställt på en skräll. 

Samtidigt som Tre Kronor beger sig till Tjeckien som en av de stora favoriterna får Norge ses som ett av landslaget som kan kliva in i mästerskapet utan några större förväntningar på sig. Åtminstone inte från utlandet, på hemmaplan drömmer man en skräll och anförda av landets genom tiderna främsta spelare finns chansen att Norge kan sätta avtryck på Ishockey-VM 2024.

Stjärnans glädjebesked

Den stora snackisen kring den norska VM-truppen är naturligtvis att Mats Zuccarello Aasen har beslutat sig för att vara med i mästerskapet, vilket blir hans första gången med landet sedan VM för åtta år sedan. 36-åringen slog tidigt igenom i Frisk Asker innan det blev succé i Modo och sen bar det av till Nordamerika där han nyligen avslutat sin 14:e säsong i världens bästa ishockeyliga. Efter närmare tio år i New York Rangers blev det en flytt till Dallas och senare Minnesota Wild där Zuccarello spenderat de senaste fem säsongerna och i vinter noterades forwarden för 63 poäng på 69 grundseriematcher.

Det är inget snack om att NHL-stjärnan blir den viktigaste spelaren för Norge men man har även fin uppbackning i form av veteranen Patrick Thoresen som är tillbaka i landslaget för att spela sitt tionde VM. 40-åringen har spelat i Storhamar sedan 2017 men är tidigare känd för sin tid i Djurgården och det har även blivit en sejour i NHL samt flera lyckade säsonger i KHL där han blev dubbel ligamästare.

Tre andra intressanta namn i den norska VM-truppen

  1. Michael Brandsegg-Nygård (forward)
    Om Thoresen och Zuccarello är dåtiden och nutidens stjärnor så är Brandsegg-Nygård framtidens norska affischnamn. 18-åringen har imponerat i Hockeyallsvenskan med Mora den här säsongen och vi får gå tillbaka många år för att hitta en norsk spelare som är lika välscoutad inför en NHL-draft. Mycket talar för att forwarden kommer att väljas i den första rundan och blir VM lyckat kan han rentav bli vald bland de tio främsta. Det vore enormt stort för norsk hockey.
  2. Mattias Nörstebo (back)
    Har haft en lite tyngre säsong än vanligt uppe i Björklöven men är en av landslagets mest erfarna spelare och gör nu sitt sjunde VM. Har tidigare spelat flera säsonger i Frölunda vilket bland annat resulterade i ett SM-guld och två titlar i Champions Hockey League.
  3. Thomas Olsen (forward)
    Skicklig spelare med ett fint målsinne som stod för 38 fullträffar i Vålerenga den här säsongen och som efter att ha spenderat hela karriären i klubben nu gör sig redo för en flytt till det finska överraskningslaget Jukurit. Gör sitt andra VM och har siktet inställt på att göra sitt första mål i ett mästerskap.

 

HÄR ÄR NORGES VM-TRUPP

Målvakter

Henrik Haukeland – Düsseldorf
Tobias Normann – AIK/Frölunda
Jonas Arntzen – Örebro

Backar

Mattias Nörstebö – Björklöven
Max Krogdahl – Oskarshamn
Isak Hansen – Sparta Sarpsborg
Christian Kåsastul – KooKoo
Stian Solberg – Vålerenga/Färjestad
Johannes Johannesen – Pelicans
Sander Hurrød – Storhamar
Sander Vold Engebråten – Jukurit
Sverre Rönningen – Storhamar

Forwards

Mats Zuccarello Aasen – Minnesota Wild
Patrick Thoresen – Storhamar
Michael Brandsegg-Nygård – Mora
Thomas Olsen – Vålerenga/Jukurit
Eskild Bakke Olsen – BIK Karlskoga
Thomas Berg Paulsen – Malmö
Andreas Martinsen – Storhamar
Noah Steen – Örebro
Petter Vesterheim – Malmö
Mathias Trettenes – Stavanger
Håvard Østrem Salsten – Sparta Sarpsborg
Eirik Østrem Salsten – Storhamar
Markus Vikingstad – Fischtown Pinguins
Anders Tangen Henriksen – Stavanger

Fotnot – Norge har även tagit ut forwardsduon Emil Martinsen Lilleberg (Tampa Bay) och Mathias Emilio Petersen (Dallas Stars) men eftersom de är aktiva i NHL-klubbarnas farmarlag är det ännu oklart om man kan få loss dem till VM. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här