Vi fortsätter att lyfta fram svenska spelare som lyckats bra i världens bästa ishockeyliga. 

NHL har i alla tider rankats som den bästa ishockeyligan i världen och man är relativt ohotad på tronen, men man har tagit hjälp av ett stort antal länder för att komma dit man är idag. Många av stjärnorna i ligan kommer från Europa och genom åren har ett stort antal svenskar lyckats väldigt bra, så pass bra att man kan vara ihågkommen trots att karriären sedan länge är över. Efter ett längre uppehåll fortsätter vi idag vår genomgång av 32 svenskar – en för varje lag – som lyckats sätta färg på NHL.

SVENSKARNA SOM SATT FÄRG PÅ NHL – DEL 5

New York Islanders – Stefan Persson

Förutom USA och Kanada är Sverige det land som haft flest spelare i New York Islanders och genom åren har ett flertal blågula lirare lyckats väldigt bra i klubben. Backen Kenny Jönsson spelade drygt 600 matcher i klubben och var under en period lagkapten och Anders Kallur skördade stora framgångar under 80-talet men trots det känns det ändå givet att lyfta fram Persson, som utan tvekan är en av klubbens mest framgångsrika spelare genom tiderna.

Efter genombrottet i Brynäs där det blev två SM-guld flyttade Persson till Islanders 1977 och redan under sin första säsong stod han för imponerande 58 poäng på 73 matcher – något som skulle visa sig ge en försmak av det som väntade. Våren 1980 stod klubben för en stark prestation då man vann Stanley Cup för första gången någonsin och det var mycket tack vare Persson som stod för 15 poäng under slutspelet. Under de kommande åren skulle klubben dominera NHL och man lyckades försvara sin titel hela tre gånger – samtliga med Persson i laget. Den spelskicklige backen stannade sedan i klubben fram till 1986 och är en av totalt fyra svenskar som vunnit Stanley Cup hela fyra gånger. Totalt blev det nio säsonger i Islanders och han är än idag den svensk som spelat flest matcher och gjort flest poäng i klubben.

Ottawa Senators – Daniel Alfredsson

Om det var givet att Persson var nummer ett i Islanders är det minst lika självklart att Daniel Alfredsson är den störste svensken i Ottawa Senators historia. De flesta är dessutom överens om att forwarden är klubbens främsta spelare genom alla tider, oavsett nationalitet.

Det var dock långt ifrån givet att “Alfie” skulle bli en stjärna i NHL, han valdes först i den sjätte rundan av 1994 års draft och Ottawa hade inga större förväntningar på svensken som spelade i Frölunda och inte hade några större meriter från sin tid som junior. Det var ett stort steg att göra flytten till Kanada men redan under sin första vinter gjorde Alfredsson succé och med sina 61 poäng på 82 matcher säkrade han titeln som NHL:s främste rookie säsongen 95/96. Efter det var svensken given som en av lagets nyckelspelare och hösten 1999 tog han över som ny lagkapten, en roll som Alexei Yashin tidigare haft.

Under de kommande åren blev Ottawa ett av ligans främsta lag och det var mycket tack vare Alfredsson som ofta snittade en poäng per match. Säsongen 05/06 stod han för hela 103 poäng i grundserien och ett år senare hjälpte han sitt lag hela vägen till final där tillslut Anaheim blev en för svår motståndare men det var Alfredsson som stod för flest poäng (22) under slutspelet. Forwarden stannade sedan i klubben fram till 2013 då karriären rundades av med en säsong i Detroit men det är inget snack om att Ottawa är staden och Senators klubben i Alfredssons hjärta. När skridskorna kastades upp på hyllan hade svensken lagt beslag på flera klubbrekord – än idag är det ingen som gjort fler poäng, mål eller assist än Göteborgaren som sammanlagt spelade 1299 matcher – även det flest i klubbens historia. 2016 pensionerades Alfredssons nummer elva i klubben och efter några år som tränare på juniornivå är han sedan december assisterande tränare i NHL-laget. Hans legacy i klubben blir därmed större och större för varje dag som går.

MER OM SVENSKARNA I NHL – Del 1 
Del 2 
Del 3 
Del 4

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här