Vi fortsätter att lyfta fram svenskar som lyckats lämna avtryck i världens bästa ishockeyliga. 

NHL har i alla tider rankats som den bästa ishockeyligan i världen och man är relativt ohotad på tronen, men man har tagit hjälp av ett stort antal länder för att komma dit man är idag. Många av stjärnorna i ligan kommer från Europa och genom åren har ett stort antal svenskar lyckats väldigt bra, så pass bra att man kan vara ihågkommen trots att karriären sedan länge är över. Idag fortsätter vi vår genomgång av 32 svenskar – en för varje lag – som lyckats sätta färg på NHL.

SVENSKARNA SOM SATT FÄRG PÅ NHL – DEL 4

Montréal Canadiens – Mats Näslund

Montréal är en av klubbarna i NHL där det varit tydligast att man vill satsa på spelare från det egna landet. De flesta av legenderna kommer från Kanada och det är ytterst få spelare från Europa som på allvar lyckats slå sig in i den klassiska klubben. Genom åren har ett gäng svenskar försökt och de flesta har blivit relativt kortvariga men det finns en som än idag är högt ansedd och det är Mats Näslund – eller “petit viking” som han kallades.

Timråsonen draftades av klubben redan 1979 men det dröjde tre år innan han gjorde debut i världens bästa ishockeyliga – vilket i efterhand var synd eftersom Näslund förmodligen kunnat göra flytten redan något år tidigare. Som rookie stod svensken för imponerande 71 poäng och under sina åtta säsonger i klubben var han en av de främsta och mest aktade spelarna i laget. Den främsta säsongen var 85/86 då Näslund stod för hela 110 poäng i grundserien och sedan ytterligare 19 i slutspelet när Montréal lyckades vinna Stanley Cup efter att ha besegrat Calgary med 4-1 i matcher. Ett bevis på Näslunds legacy i klubben är att ingen annan spelare från Europa gjort fler poäng (703) än Mats mäktade med under sina 714 matcher mellan 1982-90.

Nashville Predators – Filip Forsberg

Hade Peter Forsberg spelat en längre period i klubben så hade han förmodligen kunnat få en legendstatus men det är hans namne, Filip, som rankas som den främsta svensken genom tiderna. 29-åringen ses som en av klubbens främsta genom tiderna och är en av relativt få som lyckats slå sig in i NHL utan att ha spelat i SHL eller Elitserien, han gick nämligen direkt från Hockeyallsvenskan in i hetluften.

Under sin tredje säsong (14/15) började Forsberg på allvar etablera sig i laget och sedan dess har han varit en offensiv kraft att räkna med. Säsongen 16/17 stod han för 16 poäng i slutspelet när Nashville tog sig hela vägen till final där dock Pittsburgh blev en för svår motståndare och sedan dess har laget haft svårt att hålla en liknande nivå. Trots det har svensken fortsatt att producera och med sina 589 poäng är han trea i klubbens historiska poängliga. Det säger en del om vilken impact han har haft och förmodligen kommer fortsätta att ha ytterligare några år, kontraktet sträcker sig nämligen över säsongen 2029/30.

New Jersey Devils – Tommy Albelin

Ge det några år så kanske Jesper Bratt ses som Devils främsta svensk genom tiderna, men än är det Albelin som sitter tryggt på tronen. Stockholmaren kom till klubben under säsongen 88/89 och var sedan med under en minst sagt framgångsrik era då New Jersey blev något av en stormakt i NHL. Våren 1995 fick svensken vara med och lyfta Stanley cup pokalen för första gången men sen väntade en flytt till Calgary och tiden i New Jersey såg därmed ut att vara över.

Några år senare, närmare bestämt 2001, värvades svensken tillbaka och ungefär två år senare blev det återigen seger i finalserien – den gången efter att man lyckats vinna mot Anaheim med 4-3 i matcher. Albelin var långt ifrån en poängmaskin men sågs som en viktig kugge och spelade trots allt tolv säsonger i klubben, vilket resulterade i drygt 600 matcher. Våren 2006 avslutades karriären och sedan blev svensken verksam som ledare i klubben, totalt spenderade han fyra säsonger som assisterande tränare i klubben men det blev även lika många i farmarlaget och sedan 2018 är han assisterande förbundskapten i Schweiz.

MER OM SVENSKARNA I NHL – Del 1 
Del 2 
Del 3 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här