Världens bästa ishockeyliga är präglad av svenska spelare. 

Sedan ett par veckor tillbaka är NHL, vida sedd som världens bästa liga, igång och precis som de senaste femtio åren finns det många svenskar representerade. Trots att det bara spelats några få omgångar har flertalet svenska spelare redan hunnit visa upp sig, Elias Pettersson är i delad ledning i poängligan och rookien Leo Carlsson gjorde mål i sin NHL-debut. Dessutom har målvakten Linus Ullmark visat att förra säsongens succé inte var en slump, och i Minnesota har Joel Eriksson Ek inlett säsongen med att göra fyra mål på de fem första matcherna.

Svenskar fortsätter därmed att sätta färg på ligan och idag tänkte vi ta en titt på några som satt ett extra stort avtryck genom åren.

SVENSKARNA SOM SATT FÄRG PÅ NHL – DEL 2

Columbus Blue Jackets – Kristian Huselius

Drygt tjugo svenskar har någon gång spelat i Columbus men det är få som stannat där över en längre tid. Ska man ändå lyfta fram någon lite extra känns Kristian Huselius som ett logiskt val, för han hade flera lyckade år i klubben. Efter sex år i andra klubbar värvades Huselius till Columbus 2008 och stod för 56 poäng under sin första säsong i klubben, han följde sedan upp det med att göra 63 poäng på 74 matcher vilket räckte till en tredjeplats i den interna poängligan. Säsongen 10/11 var Huselius skadad en hel del men hann ändå med att göra fina 23 poäng på 39 matcher men vintern 11/12 blev det bara två spelade matcher. Efter ett år fyllt av skador flyttade forwarden hem till Sverige för spel i AIK men där blev det bara fem matcher innan han tvingades kasta in handduken.

Dallas Stars – John Klingberg

Precis som i Columbus har det spelat många svenskar i Dallas och några har lyckats väldigt bra. Backen John Klingberg draftades av klubben i den femte rundan sommaren 2010 och det skulle visa sig bli ett väldigt lyckat val. Efter ytterligare ett par år hemma i Elitserien gjorde Klingberg debut i Dallas hösten 2014 och då blev det succé, redan som rookie stod han för 40 poäng och sedan den säsongen skulle svensken vara en av lagets viktigaste spelare. Inför sin fjärde säsong i klubben blev Klingberg vald som assisterande lagkapten och som tack för det stod han för hela 67 poäng i grundserien, men man missade ändå slutspelet och då åkte svensken till VM och hade stor del i att Tre Kronor kunde vinna VM-guld för andra året i rad. Båda gångerna med Klingberg i laget. Numera spelar 31-åringen i Toronto men det blev totalt åtta säsonger i Dallas och han är idag sedd som en av klubbens främsta backar genom tiderna, faktum är att det bara är Sergei Zubov som lyckats göra fler poäng från backpositionen.

Detroit Red Wings – Nicklas Lidström

Visst, Detroit är svenskklubben nummer ett i NHL och många har lyckats väldigt bra i den röda tröjan men det är inget snack om vem som är stört genom tiderna. Lidström var ingen supertalang när han draftades i tredjerundan 1989 och det dröjde två år innan flytten över Atlanten men sedan visade svensken som klass direkt – som rookie stod han för imponerande 60 poäng på 80 grundseriematcher och sedan var hans plats cementerad i laget. Under väldigt många år framöver. Våren 1997 vann Lidström sin första av totalt fyra Stanley cup-titlar och fyra år senare blev han för första gången utsedd till ligans främsta back. En utmärkelse han sedan skulle få ta emot ytterligare sex gånger. Efter OS-guldet 2006 tog Lidström över som lagkapten efter Steve Yzerman och den rollen skulle svensken ha fram till våren 2012 då han valde att avsluta sin långa och minst sagt framgångsrika karriär. Totalt blev det tjugo säsonger i klubben och med sina 1325 poäng på 1827 matcher är svensken utan tvekan en av Detroits största spelare genom tiderna.

Edmonton Oilers – Willy Lindström

Visst, andra spelare har spelat längre i klubben men Lindström är den som lyckats bäst. Svensken lämnade Frölunda för spel i Winnipeg 1975 och efter fyra säsonger i WHA flyttade klubben över till NHL, väl där visade Lindström att han kunde prestera även på den nivån. Efter lite drygt tre år i ligan värvades forwarden till Edmonton som på den tiden var en riktig storklubb där spelare som Wayne Gretzky, Jari Kurri och Mark Messier dominerade. Trots minst sagt hård konkurrens lyckades Lindström slå sig i laget och under sitt första halvår stod han för 24 poäng på 26 matcher. Den efterföljande säsongen, 1983/84, var svensken med och vann Stanley cup och ett år senare lyckades man med bedriften att försvara titeln. Efter tre väldigt lyckade år i klubben rundade Lindström av sin tid i NHL med två säsonger i Pittsburgh vilket gjorde att han fick chansen att vara lagkamrat med ytterligare en av tidernas främsta spelare – Mario Lemieux.

MER OM SVENSKARNA I NHL: 32 svenskar som satt färg på NHL – del 1 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här