Flertalet av Tre Kronors potentiella OS-spelare har börjat hitta formen. 

November är en intensiv månad för alla hockeyspelare, en del kan kanske tycka att det är en period på säsongen då matcher inte är lika viktiga som exempelvis i Februari – men det här är ingen vanlig säsong. I vinter väntar ett efterlängtat OS där världens bästa spelare förhoppningsvis ska vara med – något de inte varit sedan 2014. Varje match blir därför extra viktig, konkurrensen är hård och det gäller att visa framfötterna, oavsett om det är Januari eller November.

Hetast i ligan

Det är ingen hemlighet att NHL kryllar av svenska spelare och just nu är faktiskt en av ligans hetaste spelare just en svensk. Gävlesonen Jacob Markström har länge varit i skymundan av andra målvakter men den här säsongen ser ut att bli den då 31-åringen kliver ut i strålkastarljuset. Efter en fullt godkänd första säsong i Calgary har Markström tagit ett stort kliv i rätt riktning, under hösten har han hållit fem nollor (flest i ligan) och räddningsprocenten 94.0 gör honom till NHL:s näst bästa målvakt.

En rutinerad debutant

Det är långt ifrån säkert att formen håller i sig hela vägen fram till OS, men om premiären skulle spelas idag så vore Markström given mellan stolparna. Minst lika given som Victor Hedman, backgiganten i Tampa Bay som också inlett säsongen på ett övertygande sätt. 30-åringen har snittat en poäng per match under hösten och rankas fortsatt som en av ligans främsta på positionen. Noterbart är att Hedman vunnit Stanley Cup två gånger och 2017 blev det VM-guld, men han har aldrig varit med i ett olympiskt spel. Nu är han närmare än någonsin.

En blågul joker?

En hel del spelare är givna i den svenska OS-truppen men det finns fortfarande lediga platser att slåss om, och de senaste veckorna har en doldis seglat upp som möjlig joker. Inför säsongen trodde få att Lucas Raymond skulle göra succé direkt i världens bästa liga, men rookien har tagit NHL med storm och samtidigt blivit Detroits gullegris på rekordkort tid. När den här texten skrivs har 19-åringen noterats för imponerande 20 poäng på 21 matcher, vilket bland annat gör honom till bättre än stjärnor som Anze Kopitar och John Tavares.

Den unge forwarden har fått fart på ett relativt sömnigt Detroit och plötsligt är den klassiska klubben åter en av ligans hetaste, chansen att nå slutspelet är större än på flera år och håller formen i sig kan det bli svårt för förbundskapten Johan Garpenlöv att inte ta med Raymond i truppen.

TRE ANDRA SPELARE SOM STÄRKT SINA OS-AKTIER UNDER HÖSTEN 
1) Joel Eriksson Ek (Minnesota)
Spelskicklig forward med flera fina säsonger bakom sig men det känns som han tagit ytterligare ett steg i rätt riktning under hösten. Har fortfarande en liten chans att få åka med till Peking.
2) Oliver Kylington (Calgary)
Det har inte snackats om Kylington sedan han spelade JVM 2017, men nu är backen hetare än någonsin. Stockholmaren gör succé i Calgary och har redan hunnit sätta ett nytt personligt poängrekord. Faktum är att det bara är Victor Hedman som gjort fler poäng av de svenska backarna.
3) Lars Johansson (SKA St Petersburg)
Förhoppningen är fortfarande att NHL-spelarna ska kunna vara med i OS och då talar en hel del för att Tre Kronor åker till Peking med tre målvakter från ligan, men Johansson har briljerat i KHL under hösten och är långt ifrån uträknad på förhand. 34-åringen är bättre än någonsin och skulle mycket väl kunna vara med och slåss om en av platserna i truppen. Väljer NHL att hålla kvar sina spelare är han given.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här