Det bjöds på många mål och en hel del spänning under VM:s andra dag.

Efter en intensiv premiärdag där vi bland annat fick se Tre Kronor vinna mot Tyskland skulle fler lag kliva in i mästerskapet och i lördagens första match bjöds det på ett riktigt målkalas när Schweiz krossade Slovenien. Efter första perioden stod det visserligen “bara” 2-0 men i den sista tredjedelen fick man ordentlig fart på spelet och med tre minuter kvar att spela kunde Christoph Bertschy spika slutresultatet till hela 7-0. Schweiz har därmed fått en drömstart på VM medan Slovenien gjorde en blek insats utan sin fixstjärna Anze Kopitar som nyligen tackade nej till att ansluta till landslaget.

Favoriten pustar ut

Gårdagens riktiga höjdare spelades med start strax efter sju på kvällen då Finland tog sig an Tyskland. Värdlandet hade under fredagen fått en tung start på VM i och med förlusten mot USA men det började bra när Joel Armia kunde ge laget ledningen mot tyskarna efter nio minuters spel. Det skulle dock stå 1-1 efter första perioden och när Kai Wissman gjorde 2-1 till Tyskland började publiken i Tampere Deck Arena att ana det värsta. Skulle VM inledas med två förluster?

När känslan av sisu kändes långt borta klev Sakari Manninen in i handlingen och med två snabba mål skulle han ändra på stämningen i arenan – bara för att kort innan paus få se John Peterka kvittera till 3-3. Trots ställningen var Finland det bättre av lagen och det kändes därför rättvist när Mikko Lehtinen satte 4-3 med ungefär sju minuter kvar att spela, ett mål som skulle visa sig helt avgörande. Finland lyckades därmed ta en viktig seger i hopp att sätta sig i en bra sits inför slutspelet där jakten på ett försvarat guld inleds på allvar.

– Vi tog onödiga utvisningar i andra perioden och Tyskland fick komma in i matchen. Samtidigt kunde vi också ha fått några utvisningar med oss, många liknande situationer gick inte vår väg. Vi förbättrade klart och tydligt jämfört med första matchen, sa förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle efter slutsignalen.

Stjärnans uppvisning

I Finlands match höjde sig fixstjärnan Mikko Rantanen jämfört med premiären och i Danmarks första match i VM visade en annan NHL-spelare att han blir att räkna med. Grannen i syd hade stundtals problem i premiären mot Ungern men då visade Nikolaj Ehlers sin klass, med två mål hade han stor del i att man tillslut kunde vinna med 3-1 vilket skapar en god känsla inför eftermiddagens möte med Frankrike.

Samtidigt som Danmark kammade hem full pott i sin premiär fick Norge nöja sig med en poäng i sitt möte med Kazakstan. Det började visserligen väldigt bra för norrmännen, redan efter nio minuters spel ledde man med 2-0 och en bit in i andra perioden kunde Michael Haga sätta 3-1 med sitt andra mål för dagen. Kazakstan hade dock långt ifrån gett upp, man skulle först reducera innan Nikita Mikhailis kunde tvinga fram straffar med sin kvittering i tredje perioden. Väl under straffläggningen blev Roman Starchenko stor matchvinnare med sina två mål vilket ger Kazakstan en bra start på VM, samtidigt som Norge får fortsätta sin jakt på seger.

Under lördagen kunde vi även se Frankrike få oväntat svårt mot Österrike, där krävdes det förlängning innan veteranen Sacha Treille kunde skjuta hem segern och två viktiga poäng i jakt på en kvartsfinalplats. Även Slovakien hade en ganska tuff match mot Lettland där det stod 1-1 inför den tredje perioden, väl där kunde Marek Hrivik – till vardags i Leksand – sätta viktiga 2-1 vilket blev segermålet. Slovakerna har därmed inlett VM med en seger och en förlust inför måndagens tuffa utmaning då Kanada står för motståndet.

GÅRDAGENS RESULTAT
Schweiz – Slovenien: 7-0
Ungern – Danmark: 1-3
Frankrike – Österrike: 2-1 (efter förlängning)
Tyskland – Finland: 3-4
Norge – Kazakstan: 3-4 (efter straffar)
Slovakien – Lettland: 2-1

Ikväll spelar Tre Kronor mot Österrike och mer inför den matchen kommer senare under dagen.