Det är hög tid att göra bokslut för årets sista landslagsturnering. 

Mitt i en händelserik helg där Argentina vunnit ett efterlängtat VM-guld och Sverige fått se flera överraskande resultat i skidskytte hade Tre Kronor chansen att hålla liv i en positiv trend. När säsongen inleddes med Karjala Tournament stod laget för en fin insats där dubbla segrar säkrade förstaplatsen och det verkar som att formen är intakt. Gårdagens komfortabla seger mot Tjeckien (4-0) gör att Sverige även vinner Swiss Ice Hockey Games och kan gå till jullov med en god känsla.

Den svenska insatsen

Sverige inledde årets sista turnering genom att besegra värdnationen Schweiz, men det blev en långt ifrån enkel vinst. Hemmalaget höll jämna steg och en sen kvittering tvingade fram förlängning, väl där klev Marcus Sörensen fram och kunde säkra två poäng till Tre Kronor. Just Sörensen hade sedan även en nyckelroll i lördagens seger mot rivalen Finland, först genom att öppna målskyttet och sedan genom att sätta den avgörande straffen.

Den rutinerade forwardens dubbla mål gjorde att Tre Kronor hade chansen att vinna turneringen men då skulle det krävas ett bra resultat även i söndagens match mot Tjeckien. Väl där hade tjeckerna en hel del av spelet men samtidigt även en hel del stolpe ut, samtidigt som de svenska spelarna visade prov på en fin effektivitet.

I första perioden kunde Jesper Olofsson inleda målskyttet och i andra akten gick Tre Kronor ifrån till en tremålsledning. Där kändes matchen avgjord men även i tredje perioden skulle de svenska spelarna hålla uppe nivån och med knappt tre minuter kvar kunde Emil Heineman spika slutresultatet till 4-0. Därmed var segern klar förstaplatsen säkrad.

Utropstecknet

Precis som i Karjala finns det några utropstecken att lyfta fram lite extra och vi inleder med en spelare som verkligen tagit vara på sin chans att visa upp sig. Inför turneringen hade Emil Heineman aldrig spelat i A-landslaget men i mötet mot Finland fick han göra sin debut och väl där stod forwarden för ett mål. I gårdagens match mot Tjeckien stod 21-åringen för ytterligare två fullträffar vilket gör att han satt sig i en god sits inför fortsättningen av säsongen. Vägen till en VM-biljett är lång men Heineman kom utan tvekan närmare tack vara den gångna veckans insatser.

Bland spelarna som imponerat finns även Marcus Sörensen som är tillbaka i landslaget med besked. Den rutinerade forwarden gjorde ett bra VM våren 2021 men spelade inte i Tre Kronor under hela förra säsongen, en säsong där hans Djurgården åkte ur SHL. Framtiden kändes osäker men i Swiss Ice Hockey Games imponerade 32-åringen, med sina tre mål var han delad etta i turneringen och det blev även en delad förstaplats i den totala poängligan.

Besvikelsen

Inför säsongen kanske inte Schweiz hade så värst höga förväntningar på sig, men man visade stundtals upp ett fint spel i Karjala och på hemmaplan borde väl laget kunna höja sig ytterligare ett snäpp? Så blev det inte. Poängen mot Sverige i premiären blev lagets enda och man lämnar turneringen med en jumboplacering i tabellen. Man hade dessutom flest insläppta och minst gjorde mål. Något som visar att årets sista insatser var långt ifrån bra.

Finland hade en hel del stolpe ut och lämnar Fribourg med en tredjeplats efter att förlorat två av tre matcher med uddamålet. Därmed har man fortfarande en bra bit kvar till VM-formen men det återstår å andra sidan flera månader dit.

Statistik från Swiss Ice Hockey Games

Tabellen

 1. Sverige, 7 poäng
 2. Tjeckien, 6 poäng
 3. Finland, 4 poäng
 4. Schweiz, 1 poäng

Poängligan

 1. Markus Granlund (Finland), 4 poäng (3+1)
  Marcus Sörensen (Sverige), 4 poäng (3+1)
 2. Teemu Hartikainen (Finland), 4 poäng (1+3)
 3. Emil Heineman (Sverige), 3 poäng (3+0)
  Jesper Olofsson (Sverige), 3 poäng (3+0)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.