Det blev ett spännande avslut på Damkronornas gruppspel i OS. 

Inför gruppavslutningen mot Danmark hade Damkronorna pressen på sig, laget hade trots allt aldrig förlorat på dagens motståndare och skulle den trenden brytas vore OS över. Sverige fick dock en ganska bra start på matchen, laget drog visserligen på sig en rad utvisningar men lyckades stå emot den danska pressen och istället för underläge kunde Emma Nordin skapa en blågul ledning. En ledning som skulle stå sig perioden ut.

Toppar och dalar

I andra perioden pendlade spelet mellan lagen, Danmark kändes inte riktigt lite farliga som under första perioden och den svenska ledningen såg relativt trygg ut. Efter att ha fått spenderat en stor del av matchen i numerärt underläge fick Damkronorna chansen att spela powerplay men där saknades skärpan och istället lyckades Danmark kvittera genom Julie Oksbjerg, assisterad av Josefine Jakobsen som till vardags har show i SDHL-laget Djurgården.

Målet kom som en tung smäll men det skulle bara dröja ett par minuter innan Sverige kunde återta ledningen när Lisa Johansson spräckte sin målnolla med ett välplacerat skott vid ena stolproten.

Ett spännande avgörande

En stor del av tredje perioden handlade om att Danmark skulle få till en kvittering och på så sätt komma ett steg närmare kvartsfinal, och när Ebba Berglund drog på sig en utvisning med mindre än tre minuter kvar att spela såg matchen ut att väga över i dansk favör. De riktigt heta chanserna uteblev dock och när Danmark plockade ut målvakten i jakt på ett mål kunde just Berglund spika slutresultatet till 3-1 i tom bur. Ett mål som tar Damkronorna vidare till kvartsfinal där Kanada väntar.

MATCHFAKTA
Sverige – Danmark: 3-1 (1-0,1-1,1-0)
1-0, Emma Nordin (Lundin)
1-1, Julie Oksbjerg (Jakobsen, Friis-Hansen)
2-1, Lisa Johansson (Lundin, Waxin)
3-1, Ebba Berglund (Ljungblom)
Skott: 21-26 (6-12,10-7,5-7)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.