Inför Sverige – Slovakien i Hockey-VM

Trots att det blev seger i matchen mot Storbritannien så har Tre Kronor fortfarande pressen på sig, för att kunna nå kvartsfinal måste det bli seger i kvällens match mot Slovakien. Något som kan visa sig bli långt ifrån lätt eftersom slovakerna faktiskt toppar gruppen, lagen har imponerat och besegrade Danmark med 2-0 så sent som igår.

En nyckel till seger ikväll skulle kunna bli kedjan med bröderna (Adrian och Mario) Kempe tillsammans med Marcus Sörensen, trion hade en lyckad match senast och det gäller att Sverige har åtminstone en kedja med bra kemi. Hittills har laget varit lite för spretigt och det har speglats i resultaten.

För Slovakiens del har det mesta däremot varit positivt, laget toppar som sagt var gruppen och har bland annat lyckats besegra förhandsfavoriten Ryssland med 3-1. En del i succén hittar vi i form av Leksandsduon Marek Hrivik och Peter Cehlárik som ligger etta respektiva tvåa i den interna poängligan. Noterbart är att även trean, Robert Lantosi, faktiskt också har en koppling till Sverige. Forwarden huserar numera i Bostons organisation men har tidigare representerat klubbar som Västerås, Vita Hästen och säsongen 16/17 spelade han faktiskt i Hockeyettan med Sundsvall.

TV-kanal & tid

Matchen sänds på SVT2 med start 18:30, nedsläpp 19:15. Matchen äger rum i Elektrum Olympic Centre, Riga.

Förväntningar på Sverige

Tre Kronor åker till den här matchen med mer press än förväntningar på sig, inledningen av mästerskapet har varit långt ifrån bra och ikväll krävs det seger för att hoppet om en kvartsfinalplats ska leva. Senaste nytt kring laget är att Henrik Tömmernes ser ut att kunna vara med i matchen, lagkaptenen fick utgå senast mot Storbritannien men har gjort ett uttalande där han gett lugnande besked. Något som kan visa sig väldigt viktigt för svensk del.

Odds inför matchen

Trots att Slovakien faktiskt toppar Grupp A så är många oddssättare eniga om att Sverige är favoriter, som ett exempel erbjuder snabbare.com 1.62 gånger pengarna för svensk seger – kontra 4.40 vid vinst för Slovakien.

Tidigare möten mellan lagen

Rent statistiskt så brukar Sverige vara numret större än Slovakien men så har det inte alltid varit, en av Tre Kronors tyngsta förluster de senaste tio åren kom i OS 2010 då Slovakien vann kvartsfinalen med 4-3. Senast lagen möttes var våren 2019 (närmare bestämt fjärde april) och den gången blev det svensk seger med 4-0.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.