Tre Kronor har siktet inställt på revansch efter förra årets misslyckande. 

För ett på månader stod Sverige för ett stundtals väldigt bra mästerskap när man slutade fyra i de olympiska spelen, men få har glömt förra årets misslyckande i VM. Den gången var det mycket som inte fungerade i spelet och svaga insatser gjorde att man tillslut misslyckades att ta sig vidare från gruppspelet. Något som ansågs vara ett stort fiasko.

– Det här är en helt annan VM-turnering där det är nästan normala förutsättningar som det brukar vara, förra VM:et var inte normala förutsättningar. Där gick vi bort oss litegrann, vi fick in för många spelare och hann inte jobba med gruppen inför de två första matcherna, sa förbundskaptenen Johan Garpenlöv till SVT sport efter fredagens träning.

Flera spelare finns med även den här gången och minns misslyckandet i Lettland, en av dessa är backen Henrik Tömmernes som tror att det ska gå bättre den här gången.

– Vi har bättre förutsättningar den här gången och har haft flera läger under flera veckor. Det är många som varit med länge och känner varandra bra så det är en helt annan dynamik i år än att alla kommer inflygande till VM-starten. Det här känns bra, säger backen till SVT sport.

Trotjänaren blir VM-kapten

En stod skillnad jämfört med förra årets VM är att Oliver Ekman-Larsson finns med i truppen och under fredagen meddelande Tre Kronor att backen blir lagkapten under mästerskapet. 30-åringen har tidigare varit med och vunnit dubbla VM-guld och årets upplaga blir hans sjunde sedan debuten 2010. Något som gör stjärnbacken till något av en trotjänare i laget.

– Helt fantastiskt att få chansen att göra det igen. Jag har alltid sagt att det är en stor ära och jag kommer ta varje chans jag får om man är hel och frisk, säger backen till SVT sport.

VM-dörren fortsatt öppen

Noterbart inför matchen är att Garpenlöv tagit ut 17 spelare i den första laguppställningen, men man har fler spelare på plats i Finland och håller även fortsatt dörren öppen till eventuella förstärkningar från NHL. Det finns även en chans att spelare kan ansluta från de både finallagen i SM-slutspelet, Luleå och Färjestad. I guldlaget hittar vi bland annat NHL-meriterade Joakim Nygård som haft stor del i framgången och som stod för femton poäng under slutspelet. 29-åringen har dessutom varit med i tre landskamper tidigare under säsongen. En annan möjlig förstärkning är den lovande backen Albert Johansson som gjort en väldigt fin säsong och som tidigare ryktats ha haft förbundskaptenens ögon på sig.

FAKTA: Tre Kronors anmälda spelare till VM-premiären
Målvakter
Magnus Hellberg, Detroit
Marcus Högberg, Linköping
Backar
Henrik Tömmernes, Genève-Servette
Oliver Ekman-Larsson, Vancouver
Rasmus Dahlin, Buffalo
Anton Lindholm, Dinamo Minsk
Erik Gustafsson, Chicago
Adam Larsson, Seattle Kraken
Forwards
Max Friberg, Frölunda
Anton Bengtsson, Rögle
Lucas Wallmark, klubblös
Emil Bemström, Columbus
Rasmus Asplund, Buffalo
Mathias Bromé, Davos
Joakim Nordström, klubblös
Carl Klingberg, Zug
Joel Kellman, Växjö

Tre Kronors VM-premiär mot Österrike spelas 11:20 och kan ses på TV6 samt Viaplay. Sverige-Österrike finns också som live stream.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här