Sverige kan komma att ställa upp med ett starkt lag när Junior-VM spelas på hemmaplan. 

Efter besvikelsen där Sverige hade stora chanser att nå final men sedan föll på målsnöret både i semi och bronsmatch börjar det sakta men säkert bli dags för Juniorkronorna att blicka framåt. Nästa säsong spelas Junior-VM på hemmaplan, närmare bestämt i Göteborg, och sisådär nio månader innan truppen tas ut kan man konstatera att det finns möjligheter att vi får se ett riktigt starkt svenskt lag.

Noterbart är att hela elva spelare från vinterns lag skulle kunna vara med även i Göteborg, däribland flera av de som gjorde bäst ifrån sig i mellandagarna. Bland de andra möjliga spelarna finns ett flertal riktigt lovande spelare som väntar på sitt stora genombrott. Vi på vmishockey.se har roat oss med att ta en titt på hur ett svenskt lag skulle kunna se ut i Junior-VM 2023/24.

Så kan Juniorkronorna se ut 2023/24

Målvakter

Hugo Hävelid (Linköping/Vita Hästen)
Alexander Hellnemo (Skellefteå/Västerås)
Lukas Swedin (HV71)

Kommentar: Den här vintern gjorde Carl Lindbom succé i JVM men han kan inte vara med nästa gång och det kan inte heller Blomquist eller Brännman, som var backup. Därför får Juniorkronorna förlita sig på nya förmågor och en hel del talar för att det kan bli trion från senaste U18-VM, även om det även finns en del möjliga jokrar. Inte minst Oskar Blomgren som gör det bra i Malmös J20-lag.

Backar

Jakob Norén (Modo)
Calle Odelius (Djurgården)
Elias Pettersson (Örebro)
Axel Sandin Pellikka (Skellefteå)
Theo Lindstein (Brynäs)
Elias Salomonsson (Skellefteå)
Anton Johansson (Leksand)

Kommentar: På förhand ser det ut som att Juniorkronorna kommer kunna åka till Göteborg med en relativt stark backuppsättning där inte mindre än fyra spelare var med redan året innan. Mest fokus blir det naturligtvis på supertalangen Sandin Pellikka som har en skyhög potential men spelare som Salomonsson och Johansson känns också som intressanta spelare. Det finns även ett fint sparkapital i Odelius som inte riktigt kom upp i sin förväntade nivå i mellandagarna. Som outsider finns dessutom Mattias Hävelid som börjar få en allt större roll i Djurgården och som har ett U18-VM guld på meritlistan.

Forwards

Filip Bystedt (Linköping)
Leo Carlsson (Örebro)
Jonathan Lekkerimäki (Djurgården)
Oskar Pettersson (Rögle)
Liam Öhgren (Djurgården)
Fabian Wagner (Linköping)
Noah Östlund (Djurgården)
Rasmus Rudslätt (AIK)
Alexander Suzdalev (Regina Pats)
Hannes Hellberg (Leksand)
Tim Almgren (Örebro)
Isac Born (Frölunda)
Maximilian Kilpinen (Örebro)

Kommentar: På pappret kan Juniorkronornas uppsättning med forwards se väldigt bra ut men det gäller samtidigt att ha en hel del flyt med sig på vägen. Spelare som Filip Bystedt och Leo Carlsson kan mycket väl sitta i en sits där deras klubbar inte vill släppa iväg dem till ett juniormästerskap, för insatserna den här säsongen har väckt uppmärksamhet i Nordamerika. Bystedt är redan draftad och Carlsson tippas gå i förstarundan till sommaren. Hur läget ser ut efter den är svårt, ja snudd på omöjligt, att veta.

Trots det finns det några saker vi kan vara relativt säkra på och det är att Djurgårdens trio från årets JVM kan få en ny chans att visa upp sig. Samma sak gäller Fabian Wagner och Oskar Pettersson. Bland de nya bekantskaperna finns Alexander Suzdalev som till vardags är lagkamrat till en viss Connor Bedard i WHL, samt Isac Born som närmar sig sitt genombrott i Frölunda. Det finns naturligtvis även några outsiders som kan vara med och nosa på en JVM-biljett, inte minst Otto Stenberg som fått speltid i närmare tjugo SHL-matcher och som gjort succé i U18-landslaget den här säsongen.

Här är Sveriges spelschema under Junior-VM 2023/24

26 december
Sverige – Lettland (19:30)

28 december
Sverige – Tyskland (19:30)

29 december 
Sverige – Kanada (19:30)

31 december
Sverige – Finland (14:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här