Ikväll inleder Juniorkronorna sin jakt på medalj i JVM. 

Efter att bland annat ha fått se Tjeckien besegra Slovakien i VM-premiären är det ikväll dags för Juniorkronorna att kliva in i turneringen. Först på tur väntar Schweiz vilket skapar en mardröm för de nordamerikanska kommentatorerna, men för svensk del öppnar det för en bra start på JVM-äventyret.

Oroväckande genrep – nyckelspelaren skadad

Sedan ankomsten till Kanada har Juniorkronorna hunnit med att spela flera träningsmatcher, först blev det förlust efter förlängning mot Finland och i genrepet mot värdnationen fick man återigen se sig besegrat med uddamålet. I matchen drabbades man dessutom av två stycken skador, dels på Anton Olsson men även på Simon Edvinsson som bara hann spela tre byten innan olyckan var framme. Landslagsledningen lämnar dock lugnande besked kring sin nyckelspelare – det var en försiktighetsåtgärd att plocka av backen och förhoppningen är att han ska kunna vara med i premiären.

Den stora snackisen inför turneringen har handlat om att flertalet svenska spelare av en eller annan anledning tackat nej till att vara med, däribland Lucas Raymond och William Eklund som förväntades vara nyckelspelare i jakten på medalj. Med på planet till Kanada fanns dock Jesper Wallstedt och den svenska målvakten har varit tydlig med att han aldrig funderade på att stanna hemma.

– Jag kan inte svara för dem. De har säkert sina skäl. Jag vet bara att jag resonerar annorlunda. Landslaget är speciellt för mig och jag vill aldrig tacka nej när jag blir kallad. Svenska framgångar inom idrott har givit mig de starkaste minnena jag bär på, säger målvakten till SVT.

Motståndarkollen

Juniorkronorna är enligt de flesta favorit inför kvällens premiär men Schweiz har en del intressanta spelare som kan vara värda att hålla ett extra öga på. Bland dessa hittar vi Kevin Nicolet som senast kommer från en stark säsong i Timrås J20-lag där han noterades för 32 poäng. Insatserna uppe i norr har gjort att den lovande forwarden värvats till Linköping och fortsätter utvecklingskurvan gå i rätt riktning kan 19-åringen mycket väl få chansen att göra debut i SHL i vinter.

I Schweiz hoppas man även mycket på backtalangen Noah Delémont som var med i JVM-truppen redan säsongen 20/21 och som tidigare även varit med i U18-VM. 20-åringen har fått mycket av sin skolning i Biel-Bienne men spenderade säsongen 19/20 i juniorligan QMJHL där han stod för 13 poäng på 63 matcher. Ska offensiven fungera gäller det även att Simon Knak gör bra ifrån sig, 20-åringen har spelat till sig en ordinarie tröja i Davos och är en ledartyp som förväntas dra ett tungt lass i JVM.

FAKTA – SCHWEIZ TRE SENASTE JVM
2021 – Missade slutspel
2020 – Kvartsfinal
2019 – Semifinal, förlorade bronsmatchen mot Ryssland

FAKTA – SVERIGES TRE SENASTE JVM
2021 – Kvartsfinal
2020 – Brons
2019 – Kvartsfinal

Matchen börjar 20:00 och kan ses på Viaplay & TV6. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här