SDHL kryllar precis som vanligt av profilstarka landslagsspelare. 

De senaste åren har det blivit allt vanligare att svenska damspelare väljer att få fart på karriären med hjälp av collegespel i Nordamerika och under sommaren har det florerat rykten om en ny proffsliga på andra sidan Atlanten – trots detta står SDHL fortsatt stark och säsongen 2023/24 kommer det finnas många rutinerade landslagsprofiler i ligan.

10 landslagsprofiler i SDHL säsongen 2023/24

Jenni Hiirikoski – Luleå

Land: Finland
Landskamper: 406 A
Mästerskap: 4 OS, 15 VM
Kommentar: Åren går men Hiirikoskis plats som en av SDHL:s främsta spelare ser ut att bestå ytterligare en säsong. Sedan flytten till Sverige 2016 har den finska landslagsstjärnan hunnit med att vinna hela fem SM-guld och de två senaste säsongerna har hon dessutom vunnit backarnas assistliga. Totalt har det blivit drygt 300 poäng i ligan men det är än mer imponerande att 36-åringen varit med i fyra olympiska spel (varav tre som lagkapten) och hela sexton världsmästerskap.

Mira Jungåker – HV71

Land: Sverige
Landskamper: 18 A
Mästerskap: 2 VM
Kommentar: SDHL kryllar av lovande spelare och frågan är om inte Jungåker är en av de med allra högst potential. Är bara arton år gammal men ses redan som en nyckelspelare i sitt HV71 och kan redan bocka av två världsmästerskap på sin meritlista. Är en fröjd att se när allt stämmer och spås bli en nyckelspelare för Damkronorna i många år.

Anni Kiesala – HV71

Land: Finland
Landskamper: 37 A
Mästerskap: 1 OS, 5 VM
Kommentar: Det är ingen hemlighet att finska landslagsspelare gillar att hålla till i SDHL och inte minst HV71, som de senaste åren haft mängder av stjärnor från grannen i öst. Kiesala värvades inför den senaste säsongen och visade direkt att hon hade det som krävdes för att hålla hög klass, även om slutspelet inte riktigt gick som man hade hoppats. Trots det blev det VM-spel och där såg det betydligt bättre ut. Är en av Europas främsta målvakter och får en viktig roll i HV71 även den här vintern.

Jennifer Wakefield – Modo

Land: Kanada
Landskamper: 53 A
Mästerskap: 2 OS, 6 VM
Kommentar: Rent traditionellt väljer de flesta kanadensiska landslagsspelarna att hålla sig hemma i Nordamerika men Wakefield flyttade till Sverige redan 2014 och sedan dess har hon varit en av SDHL:s största profiler. 34-åringen blir ofta omnämnd på grund av sitt fysiska spel som inte sällan går till överdrift men hon är även en väldigt offensivt skicklig spelare som hunnit göra drygt 250 poäng i ligan där det även blivit dubbla SM-guld. På meritlistan finns dessutom ett VM-guld samt guldet vid de olympiska spelen i Sochi 2014.

Maja Nylén Persson – Brynäs

Land: Sverige
Landskamper: 85 A
Mästerskap: 2 OS, 4 VM
Kommentar: Tittar man på meritlistan är det svårt att tro att Nylén Persson bara är 22 år gammal, för hon är redan en av Damkronornas mest rutinerade spelare. Slog tidigt igenom i Leksand och har de senaste åren rankats som en av SDHL:s främsta backar samtidigt som många ser henne som landslagets bästa på samma position. Har siktet inställt på guld efter att ha förlorat tre raka SM-finaler med sitt Brynäs.

Ronja Savolainen – Brynäs

Land: Finland
Landskamper: 175 A
Mästerskap: 2 OS, 7 VM
Kommentar: Är precis som Nylén Persson en ung veteran som redan hunnit etablera sig som en av Europas främsta backar. Har ett väldigt fint spelsinne och när formen är där den ska så är 25-åringen en riktig attraktion ute på isen. Har hela fem SM-guld på meritlistan och kommer senast från en säsong där hon även briljerade i VM, trots att mästerskapet i stort inte gick Finlands väg.

Hilda Svensson – HV71

Land: Sverige
Landskamper: 12 A
Mästerskap: 1 VM
Kommentar: På herrsidan pratas det ofta om supertalanger som kan väljas tidigt i en NHL-draft och om damhockeyn hade en sådan liga skulle Svensson förmodligen väljas först av alla. 16-åringen från Oskarshamn debuterade i SDHL redan säsongen 20/21 men fick sitt stora genombrott i vintras då hon hjälpte Småkronorna till final i U18-VM innan hon sedan gjorde stor succé med elva poäng i VM. Förväntningarna är därmed skyhöga inför säsongen men forwarden bör ha det som krävs för att lyckas motsvara dem. Känns given i Damkronorna den här säsongen.

Klára Peslarová – Brynäs 

Land: Tjeckien
Landskamper: 87 A
Mästerskap: 1 OS, 5 VM
Kommentar: Kom till Sverige redan 2018 och har sedan dess varit en av SDHL:s främsta målvakter. Värvades till Brynäs inför den senaste säsongen men hann bara spela nio matcher innan olyckan var framme vilket gjorde att hon missade resten av säsongen, inkluderat VM. Är en av Tjeckiens största stjärnor på damsidan och kommer bli avgörande i Brynäs jakt på ett efterlängtat SM-guld.

Hanna Olsson – Frölunda

Land: Sverige
Landskamper: 116 A
Mästerskap: 1 OS, 6 VM
Kommentar: Skapade en hel del rubriker när hon tog klivet ner till Division 1 för att spela i Frölunda men nu är landslagsstjärnan tillbaka i SDHL och hon tog Göteborgsklubben med sig. Stod för hela 155 poäng den gångna säsongen för att sedan kliva in och vara en av Damkronornas främsta spelare under VM. Är bara 24 år gammal men har dubbla SM-guld på meritlistan och är utan tvekan en spelare som svensk damhockey kommer kretsa kring under många år framöver.

Anna Meixner – Brynäs

Land: Österrike
Landskamper: 58 A
Mästerskap: 9 B-VM
Kommentar: Österrike är inte direkt känt för sin hockey på damsidan men de senaste åren har man tagit steg i rätt riktning och det är till stor del tack vare Meixner. 29-åringen har varit väldigt bra sedan hon flyttade till Brynäs 2020 och förra säsongen stod hon för hela 64 poäng varav elva i slutspelet. Är en av lagets nyckelspelare i jakten på ett SM-guld och kommer bli än viktigare efter att Lara Stalder tackat för sig.

Bubblare: Michelle Karvinen (Frölunda), Petra Nieminen (Luleå), Josefine Jakobsen (Brynäs), Lina Ljungblom (Modo), Sara Grahn (Luleå) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.