Damkronorna avslutar året på hemmaplan. 

Efter ett händelserikt år där man bland annat gjorde bra ifrån sig vid VM är det snart dags för Damkronorna att blicka fram mot 2024 – men det återstår en händelse. I nästa vecka spelar man nämligen en turnering på hemmaplan i Falun där Tyskland, Schweiz, Finland och Tjeckien kommer att stå för motståndet och under tisdagen presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg truppen.

– Jag ser fram emot fyra tuffa utmaningar och det är extra roligt att ta sig an dem på hemmaplan. Tre av lagen är som bekant högre rankade än oss, men vi har vunnit mot samtliga. 06:orna är med i VM-förberedelserna för U18 och vi har valt fler spelare från Nordamerika denna gång. Är nyfiken på vilka i denna trupp som tar chansen att stärka sina aktier inför VM, säger Lundberg till förbundets hemsida.

Succémålvakten tillbaka – talangerna saknas

Noterbart är att det sker en hel del ändringar i truppen jämfört med den som försvarade de svenska färgerna under lägret i Schweiz förra månaden, man kommer bland annat att ha med sig målvakten Emma Söderberg som inte spelat i landslaget sedan sensommaren då hon stod i två av matcherna under Euro Hockey Tour i Finland. 25-åringen är en av få spelare i truppen som inte spelat någon klubblagshockey under inledningen av säsongen, istället har hon gjort sina förberedelser inför debuten i den nystartade proffsligan PWHL som kommer dra igång efter nyår.

Samtidigt som truppen är kryddad med rutin i form av spelare som nyss nämnda Söderberg, backklippan Anna Kjellbin och Lisa Johansson finns det en del lovande spelare som får chansen att visa upp sig. Bland dessa hittar vi Lova Blom som inlett säsongen på ett lovande sätt i Linköping, samt Nicole Hall som övertygat under höstens matcher i Djurgården. Truppens yngsta spelare är backlöftet Mira Jungåker som trots sin ålder (18) spås ha goda chanser att göra sitt tredje VM till våren.

Det finns därmed en hel del talang i truppen men det saknas några namn som vanligtvis brukar vara med i landslaget, däribland supertalangen Hilda Svensson som istället är med juniorlandslaget och förbereder sig inför U18-VM som kommer spelas i Januari. Samma sak gäller Ebba Hedqvist som var med i Damkronorna så sent som i november.

Avslutningsvis kan vi även notera att hela sex spelare till vardags håller till på andra sidan Atlanten vilket är en ökning jämfört med den senaste truppen.

HÄR ÄR DAMKRONORNAS TRUPP TILL TURNERINGEN

Målvakter

Emma Söderberg – PWHL Boston
Tindra Holm – Long Island University

Backar

Anna Kjellbin – Luleå
Mira Jungåker – HV71
Maja Nylén Persson – Brynäs
Nathalie Lidman – Leksand
Mina Waxin – Brynäs
Emma Forsgren – Djurgården
Ida Karlsson – Leksand

Forwards

Lisa Johansson – Luleå
Sara Hjalmarsson – Linköping
Josefin Bouveng – University of Minnesota
Lina Ljungblom – Modo
Felizia Wikner Zienkiewicz – Frölunda
Lova Blom – Linköping
Nicole Hall – Djurgården
Sofie Lundin – Ohio State University
Thea Johansson – University of Mercyhurst
Matilda Af Bjur – Leksand
Hanna Thuvik – Brynäs
Celine Tedenby – Merrimack College
Wilma Sundin – Modo

 

SÅ SER DAMKRONORNAS SPELSCHEMA UT 
13:e december 
Sverige – Tyskland (19:00)
14:e december
Sverige – Schweiz (19:00)
16:e december
Sverige – Finland (17:00)
17:e december
Sverige – Tjeckien (15:30)

Matcherna spelas i Falun och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här