Ikväll har Sverige chansen att skriva VM-historia. Igen. 

Så sent som för någon vecka sedan spekulerades det kring om Sverige skulle kunna vara med och slåss om en bronspeng vid U18-VM på hemmaplan i Östersund, men nu ser läget annorlunda ut. Gårdagens bragdartade insats i semifinalen mot USA gör att Sverige plötsligt har chans att ta guld och därmed skriva historia ytterligare en gång, man gjorde det som bekant igår genom att bli först någonsin med att slå ut USA. Tidigare har amerikanskorna alltid tagit sig till final men igår fick man se sig besegrat efter att Sverige vunnit med 2-1, mycket tack vare målvakten Felicia Frank som storspelade mellan stolparna.

– Fantastiskt glad, självklart, det är inget snack om den saken. Vilken laginsats, vilken tävling genom hela 60 minuter. Det är helt underbart, vilket gäng. Men de är inte färdiga, det är en match kvar, sa förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT sport efter slutsignalen.

Sveriges resa i mästerskapet har haft sina toppar och dalar, det började tungt rent spelmässigt då det blev förlust mot både Kanada och USA men sen har man fått bättre utdelning på sina lägen och inför kvällens final har man tre raka segrar. Förutom bragden mot USA har man besegrat Finland med 6-1 och i kvartsfinalen fick Slovakien se sig besegrat med samma siffror efter att Mira Markström spelat fram till två av de svenska målen.

Det är inget snack om att Sverige är underdog i finalen men det var man även mot USA och det verkar passa, samtidigt som man förmodligen kommer få ett väldigt bra stöd av hemmapubliken som skapade fin stämning under semifinalen. Redan under lördagskvällen blev finalen utsåld. Nyckeln till framgång kan bli att hålla uppe disciplinen, defensiven har stundtals varit väldigt bra men mot ett lag som Kanada har man inte råd att ge bort massor av lägen. Då spelar det egentligen ingen roll hur bra Frank är i målet.

I offensiven finns det också saker som kan bli bättre men i det stora hela har Sverige gjort väldigt många mål och man har även haft en bra spridning på produktionen. Dessutom har spelet i powerplay blivit bättre och det finns gott om potentiella matchvinnare som kan kliva fram och göra det där lilla extra. En av dessa är Mira Jungåker som, åtminstone enligt undertecknad, varit turneringens främsta spelare. Den lovande backen håller redan landslagsklass och i semifinalen visade hon sitt bästa jag, då var spelhumöret på topp vilket gjorde 17-åringen till en fröjd att följa ute på isen.

Tre viktiga spelare i kvällens match 

  1. Felicia Frank. En målvakt är alltid viktig och ska Sverige ha chans att skrälla ytterligare en gång gäller det att Frank är på samma nivå som i semifinalen. Är utan tvekan en framtida landslagsmålvakt om den fina utvecklingskurvan fortsätter.
  2. Mira Jungåker. Har allt som krävs för att bli en spelare av världsklass, spelsinnet och skottet håller redan en väldigt hög nivå. Kan mycket väl bli utsedd till turneringens främsta spelare.
  3. Isabelle Leijonhielm. Det pratas sällan om henne, men Leijonhielm är en viktig spelare som jobbar hårt i det tysta. Var stundtals briljant i semifinalen och kan få en avgörande roll i powerplay där hon visat sig vara expert på att skapa oro kring motståndarens mål.

Motståndarkollen

Precis som väntat är Kanada i final men man fick oväntat hårt motstånd i gårdagens semifinal mot Finland där det tillslut krävdes förlängning för att få fram en vinnare. Det lilla snedsteget kan mycket väl blivit en väckarklocka för en van segermaskin som är regerande mästare och som går in i kvällens match som stor förhandsfavorit.

Med fem raka segrar i bagaget kan man gå in i finalen med ett gott självförtroende och man har en trupp där många spelare kommer kunna gå väldigt långt i sina karriärer. Flertalet har redan kontrakterats för collegespel och det finns ingenting som talar för att Kanada kommer tappa i slagstyrka de kommande åren.

Bland spelarna som tagit laget till final hittar vi supertalangen Caitlin Kraemer som bara är sexton år men som har stor chans att vinna turneringens skytteliga. Inför kvällens match har den lovande forwarden gjort sex mål och med lite flyt kan hon även vinna den totala poängligan. Små meriter som gör att förväntningarna växer ytterligare inför framtiden. Det som väger tyngst är naturligtvis att få åka hem med en guldmedalj kring halsen och det är en känsla som flertalet spelare redan känner igen, bland annat backen Ava Murphy som inte riktigt fått spelet att stämma men som höjde sig ett snäpp i semifinalen mot Finland.

Tre viktiga spelare i kvällens match

  1. Caitlin Kraemer. Naturligtvis blir lagets skyttedrottning en av lagets viktigaste spelare även i finalen. 16-åringen håller redan hög klass och kommer säkerligen få mycket speltid ikväll. Är likt en viss Bedard en spelare som verkligen vill vara den som avgör matcherna.
  2. Alexandra Law. Hade lite tveksamheter inför semifinalen efter att ha missat en match men var väldigt bra och hade med sina två mål en avgörande roll i att man nu står i final.
  3. Hannah Clark. Precis som Frank blir viktig för Sverige kommer Clark få en viktig roll för Kanada, för de är medvetna om att den svenska offensiven är vass och då gäller det att 16-åringen är minst lika bra som i semifinalen.

 

Matchen börjar 20:00 och kan ses på SVT24 samt SVT play. Klockan 16:00 börjar bronsmatchen mellan USA och Finland, den kan man se på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här