Sverige har fått en bra start på säsongens första turnering.

Efter några inledande veckor där fokus legat på klubblagshockey är det den här veckan äntligen dags för Tre Kronor att ha säsongspremiär och först ut. Precis som vanligt inleder man med Karjala Tournament och i den första matchen stod Tjeckien för motståndet.

En avvaktande start

I början av en turnering kan det finnas så kallade premiärnerver och så var kanske fallet hos både Sverige och Tjeckien, för den inledande perioden blev en ganska avvaktande start på matchen där inget lag riktigt kunde koppla grepp om spelet. Den enda ordentliga nerven kom när Tjeckien drog på sig en utvisning men i det efterföljande powerplayspelet kunde inte Tre Kronor ta vara på sina lägen och därför gick lagen till periodpaus med ett oavgjort resultat.

Ett formbesked – nyckeln till seger

I andra perioden började spelet sakta men säkert ta sig och efter ett par minuters spel var det tjeckernas tur att spela powerplay, men Sverige löste situationen på ett bra sätt och kort därefter kunde André Petersson kontra in 1-0 pucken bakom Marek Langhamer i det tjeckiska målet. Att göra ett mål i en match ger automatiskt ett gott betyg, men Petersson ville ha mer och knappt en minut senare var han återigen på rätt plats vid rätt tidpunkt. Plötsligt satt Tre Kronor i en väldigt bra sits och André hade gett ett riktigt formbesked.

Kort efter Peterssons dubbel fick man dessvärre problem med isen i Budvar arena, först såg det ut att lösa sig relativt fort men efter ett tag insåg man här krävdes det både planering och en rejäl dos tur för att få ordning på flertalet sprickor utmed sargen. Avbrottet blev allt längre men efter 40 minuter kunde man återuppta matchen och det verkade gynna Tjeckien som började få till ett mer ordnat spel.

I inledningen av tredje perioden skulle det fina spelet även resultera i ett mål när Filip Chlapik kunde ordna reduceringen, men sedan dröjde det mindre än en minut innan André Petersson än en gång kunde vispa in en puck. Blekingesonens tredje mål för kvällen säkrade en svensk seger där slutresultatet blev 4-1 efter att Olle Alsing avslutat målskyttet i powerplay. Tre Kronor får därmed en bra start på Karjala Tournament och det blev även en bra debut som förbundskapten för Sam Hallam.

– Men jag tycker att vi tappade i kvalitet efter avbrottet. Vi hade svårt att komma i gång efter det, men överlag spelade vi väldigt disciplinerat utan puck och det betalade sig i dag, sa Hallam till SVT sport efter slutsignalen.

Utvisningsminuter: 10-8
Publik: 6164 (Budvar arena, Ceske Budejovice)

I kvällens andra match bjöds det på både spänning och en liten skräll när Schweiz lyckades besegra Finland med uddamålet. Avgörandet kom först på straffar där målvakten Leonardo Genoni klev fram som stor matchvinnare. I övrigt kan vi konstatera att veteranen Andres Ambühl stod för två assist samt att Finlands duktiga andrafemma samlade ihop totalt fem poäng.

Sveriges nästa match spelas på lördag då Schweiz står för motståndet.