Imorgon avgörs det om Tre Kronor får spela om VM-guldet. 

En intensiv och väldigt händelserik turnering närmar sig sitt slut men det är fortfarande fyra matcher kvar att spela – de med allra mest betydelse. Imorgon spelas de båda semifinalerna och framåt kvällskvisten vet vi vela två lag som får göra upp om VM-guldet. För svensk del väntar ett starkt tjeckiskt landslag som besegrade USA i sin kvartsfinal och Tre Kronors resa började med en seger mot samma motståndare.

Tillbakablick – så har Tre Kronors väg till semifinal sett ut

Sverige – USA (5-2)

Tre Kronor fick en riktig drömstart på gruppspelet, i premiären mot ett favorittippat USA visade man direkt upp ett fint spel och i den här matchen var amerikanerna egentligen aldrig riktigt nära att vinna. En stor matchvinnare blev Joel Eriksson Ek som stod för två mål och vid ett flertal tillfällen visade varför han är en spelare som få spelare vill möta borta i NHL, med ett intensivt spel i offensiv zon retade han gallfeber på de amerikanska spelarna samtidigt som han gjorde stor nytta när Tre Kronor inledde mästerskapet på bästa sätt.

Sverige – Polen (5-1)

Två dagar efter premiären väntade en helt annorlunda utmaning, den här gången var det ingen stormakt som stod för motståndet – utan en nykomling som inte varit på den här nivån de senaste tjugo åren. Sverige stod för en stabil insats där det producerades mängder av chanser och redan efter sex minuters spel stod det 2-0 på resultattavlan. Polen gjorde en fin insats sett till sina förutsättningar men den svenska segern var aldrig hotad och med sina två mål visade Erik Karlsson att han var motiverad att göra VM till ett lyckat mästerskap.

Tyskland – Sverige (1-6)

Efter en stabil insats mot en medioker motståndare trodde många att Tyskland skulle bli en betydligt tuffare utmaning men Tre Kronor visade återigen prov på ett bra spel och redan några minuter in i andra perioden kunde Carl Grundström sätta 4-0. Tyskland bytte målvakt inför den tredje perioden men det hjälpte föga, istället kunde Isac Lundeström spika slutresultatet till 6-1 vilket innebar den tredje raka segern.

Kazakstan – Sverige (1-3)

I sin fjärde match stod Tre Kronor för sin blekaste insats dittills i gruppspelet men det var ändå tillräckligt bra för att vinna. Alla Kazakstanska KHL-spelare visade sig inte kunna bjuda på något vidare motstånd och det blev en relativt enkel seger med 3-1 till ett svenskt landslag som vann skottstatistiken med övertygande 11-44. Segern gjorde att slutspelsplatsen i stort sett var säkrad.

Lettland – Sverige (2-7)

Efter den blytunga förlusten i kvartsfinalen förra året hade Tre Kronor siktet inställt på revansch och i den här matchen hade letterna aldrig någon chans. Efter knappt sju minuters spel hade Sverige redan gjort två mål och det var mest slarv som lät Lettland reducera och kvittera i inledningen av andra perioden. Sedan vaknade Fabian Zetterlund till och med två mål på sjutton sekunder hade Tre Kronor åter en tvåmålsledning. Det blev tillslut seger med hela 7-2 i en match där Sverige visade att man är ett helt annat lag än för ett år sedan.

Sverige – Frankrike (3-1)

Efter en övertygande seger var Tre Kronor tillbaka på en liknande nivå som mot Kazakstan, men precis som den gången var det ändå tillräckligt för att vinna. Frankrike bjöd stundtals upp till dans och det stod faktiskt 1-1 inför den tredje perioden, men överlag var Tre Kronor snäppet bättre och skottstatistiken 38-13 talade sitt tydliga språk.

Sverige – Slovakien (6-1)

Redan inför den avslutande gruppspelsmatchen hade Sverige säkrat gruppsegern men man valde ändå att ställa ett starkt lag på isen och det här blev en ny övertygande insats. Precis som i gruppspelets första match stod Joel Eriksson Ek för två mål och det här blev även en av Lucas Raymonds bästa matcher dittills.

Sverige – Finland (2-1)

Tre Kronor klev in i kvartsfinalen mot Finland som stora favoriter men alla som följer det finska landslaget vet att man brukar höja sig när det vankas rivalmöte och så blev det även i gårdagens match. Sverige hade visserligen mycket av spelet men Emil Larmi storspelade i det finska målet och det dröjde till knappt fyra minuter kvar av matchen innan Rasmus Dahlin kunde sätta ledningspucken. Sedan skulle Finland svara med en kvittering vilket tvingade fram en gastkramande förlängning, väl där stod Joel Eriksson Ek för sitt sjätte mål i turneringen vilket gör att Sverige är vidare till semifinal mot värdlandet Tjeckien.

MER OM VM: Se avgörandet när Tre Kronor tog sig till semifinal 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här