Det bjöds på en rejäl dos spänning när Tre Kronor jagade en semifinalbiljett. 

Trots att man var stora favoriter i kvartsfinalen och dessutom hade ett kraftigt spelmässigt övertag hade Tre Kronor förtvivlat svårt att överlista målvakten Emil Larmi som stod för en imponerande insats och matchen såg länge ut att bli mållös. När de båda lagen börjat ställa in sig på en förlängning klev Rasmus Dahlin fram och med ett elegant mål några minuter före full tid satte han Tre Kronor i en guldsits.

Efter målet gick dock Finland på offensiva utflykter samtidigt som de svenska spelarna backade hem, vilket i praktiken skapade som ett extra powerplay för Finland och med mindre än minuten kvar att spela kunde Hannes Björninen kvittera med en fin styrning – ståendes helt fri framför det svenska målet.

Målet tvingade fram en förlängning och när Konsta Helenius drog på sig en utvisning kunde Tre Kronor etablera ett offensivt tryck som resulterade i Joel Erikssons Ek styrning in i målet vilket säkrade en svensk biljett till semifinal, en semifinal där Tjeckien väntar under lördagen.

– Jag tycker att det största från matchen är att vi inte lämnade vår game plan. Vi förändrade inte vårat spel, och med fem minuter kvar lyckades vi tillslut få ett mål. Jag tycker det här var vår tuffaste match men vi hade det där sista lilla, sa Lucas Raymond till IIHF.com efter slutsignalen. Nedan följer highlights från den här spännande kvartsfinalen.

Höjdpunkter, Sverige – Finland

MATCHFAKTA
Sverige – Finland: 2-1 (0-0,0-0,1-1,1-0)
1-0 Rasmus Dahlin (Lundeström, Raymond)
1-1 Hannes Björninen (Puustinen, Lehtonen)
2-1 Joel Eriksson Ek (Hedman, Dahlin)
Skott: 35-20 (13-5,11-3,8-11,3-1)
Utvisningsminuter: 2-8
Publik: 6691 (Ostravar Arena, Ostrava)

MER OM VM: Tre Kronor vidare till semifinal 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här