Tre Kronor besegrar Finland med 2-1 och är klara för VM-semifinal. Efter en väldigt tajt och jämn match lyckades Sverige avgöra i förlängning.

Tre Kronor är klara för semifinal i hockey-VM. Detta efter att ha avgjort i förlängning och vunnit över Finland med 2-1 i kvartsfinalen.

Det blev en ganska väntad matchbild. Tre Kronor förde spelet under stora delar av matchen och Finland försvarade sig väldigt starkt. Sverige hade även ett stort övertag i skottstatistiken, som de vann med 35-20. Filip Gustavsson stod återigen för en stabil insats i det svenska målet.

Eriksson Ek avgjorde i förlängning

Kvartsfinalen inleddes med att Tre Kronor satte bra tryck i Finlands zon direkt i första bytet. Sedan svängde spelet lite fram och tillbaka och lagen växlade chanser. Finland var riktigt nära att göra mål, men pucken tog sig inte över mållinjen. Mot mitten av perioden fick Sverige chansen i powerplay och lyckades skapa bra tryck, men fick inte in pucken. Närmast kom Joel Eriksson Ek med en ribbträff.

Andra perioden började med ett tidigt powerplay för Sverige, men Finland gjorde återigen ett bra jobb i boxplay. Tre Kronor fortsatte spela bra efter det numerära överläget och förde spelet första halvan av perioden. Men Finland fick spelet dit de ville, tog sedan över lite mer och skapade några chanser mot slutet av perioden.

– Jag tycker vi spelar bra, det är tajt där ute. Vi får många puckar på mål, men den har inte trillat in än. Men fortsätter vi på samma spår så måste den trilla in tillslut, sa Erik Karlsson till Viaplay efter andra perioden.

Tre Kronor fick ännu ett powerplay i tredje perioden och skapade en del, men fick inte in pucken. Sedan var det Finlands tur i powerplay, men Tre Kronor visade att deras boxplay också är bra. Med fem minuter kvar av tredje lyckades Tre Kronor tillslut spräcka målnollan, genom ett fint avslut av Rasmus Dahlin. Finland fick en väldigt bra chans med tre minuter kvar, men Gustavsson gör en riktigt bra räddning. Men med en minut kvar av tredje lyckades Finland få in kvitteringen genom Hannes Björninen, och tvingade fram en förlängning.

Förlängningen inleddes med avvaktande spel, Finland med något mer puckinnehav. Båda lagen spelade ganska passivt för att inte riskera att tappa pucken, ganska typiskt för tre-mot-tre spel. Fem minuter in i förlängningen fick Tre Kronor powerplay och då kom tillslut avgörandet. Victor Hedman sköt från blå och framför mål stod Eriksson Ek och styrde in pucken för det matchavgörande målet.

– Skönt att vi lyckades avgöra där i sudden. Hoppades vi skulle avgöra tidigare i matchen, men så länge vi vinner är vi nöjda, sa Eriksson Ek till Viaplay efter matchen.

Nu väntar en semifinal mot Tjeckien för Tre Kronor, på lördag 14:20. I den andra semifinalen ställs Kanada mot Schweiz, på lördag 18:20.

Målskyttar:
1-0 Rasmus Dahlin (assist av Isac Lundeström och Lucas Raymond)
1-1 Hannes Björninen (assist av Valtteri Puustinen och Mikko Lehtonen)
2-1 Joel Eriksson Ek (i PP, assist Victor Hedman och Rasmus Dahlin)

Övriga kvartsfinalresultat:
Kanada – Slovakien, 6-3
Schweiz – Tyskland, 3-1
USA – Tjeckien, 0-1

MER OM VM: Kanada vidare till semifinal

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Christoffer är 25 år gammal och älskar hockey, med extra fokus på NHL och landslagsturneringar. Tidigare har han skrivit för Hockeysverige.se under sin praktik där. Han går just nu sista terminen på journalistutbildningen och på fritiden spelar han hockey.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här