Ikväll ska det avgöras om Sverige får lämna Junior-VM med en medalj kring halsen. 

Gårdagens förlust i semifinalen mot Tjeckien svider förmodligen fortfarande för de svenska spelarna, med mindre än en minut kvar innan slutsignalen ledde man fortfarande matchen efter att Ludvig Jansson gett laget ledningen och länge såg man ut att ta sig till final. Sedan stod Tjeckien för en sen kvittering och i förlängningen klev Jiri Kulich fram som stod matchhjälte medan Sveriges nederlag innebar missad final och istället ett tröstpris – bronsmatchen mot USA.

– Vi har många lägen. Jag tycker helt ärligt de har lite tur. Vi gör det bra men vi missar lite bara så får de in ett turmål. Man kan inte påverka det som varit. Det gäller att ladda om och göra en match imorgon. Den som laddar om bäst kommer vinna matchen, sa målvakten Carl Lindbom till SVT sport efter slutsignalen.

Motståndarkollen

Nederlaget i semifinalen innebär att Sverige får avsluta Junior-VM med att möta ett lag man lyckats undvika tidigare under mästerskapet, USA spelade som bekant i den andra gruppen och placeringarna där gjorde att man tog plats i varsitt slutspelsträd.

Precis som för svensk del blev semifinalen inte som USA önskat, det såg visserligen lovande ut när Kenny Connors gjorde 2-2 och i andra perioden levde fortfarande drömmen om final när Jackson Blake fick in 3-3 pucken. Efter en stunds granskning valde dock domaren att döma bort målet och sedan började matchen glida över alltmer i Kanadas favör. Tillslut förlorade USA med 2-6 vilket gör att man får försöka ladda om inför kvällens bronsmatch och det kan visa sig bli ett problem. Rent historiskt är det “allt eller inget” som gäller för USA så det finns en risk att motivationen inte är den bästa. Med det sagt – kommer USA upp i 80% av nattens insats så blir det en tuff utmaning för Juniorkronorna.

3 SPELARE I SVERIGE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ 

  1. Leo Carlsson. Hade en tuff inledning på turneringen men klev fram som dubbel målskytt i kvartsfinalen och var även bra i semin. Är en av landets största talanger och kan mycket väl väljas topp-5 i sommarens draft.
  2. Ludvig Jansson. Var en doldis inför resan till Kanada men kommer åka hem som ett av de största utropstecknen. Har gjort flera mål och utan hans insatser hade turneringen sett annorlunda ut för Sverige.
  3. Fabian Lysell. Har en enorm potential och var bra i JVM förra säsongen, men har fortfarande inte fått det att lossna. Kvällens match blir sista chansen att visa hur bra han egentligen är.

3 SPELARE I USA ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ 

  1. Logan Cooley. Stor talang som varit bra de senaste matcherna och är den som bidrar med mest spets i den amerikanska offensiven. Stod för ett mål i semifinalen och har snittat två poäng per match.
  2. Ryan Ufko. Draftades så sent som i den fjärde rundan 2021 och var inte så uppsnackad inför turneringen, men har klivit fram på ett imponerande sätt – inte minst under slutspelet.
  3. Jimmy Snuggerud. Offensivt skicklig spelare som varit en av lagets främsta spelare i turneringen. Har gjort fem mål och totalt elva poäng på sex spelade matcher vilket är imponerande eftersom han kan vara med i JVM även nästa säsong.

Matchen börjar 20:30 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här