Juniorkronorna är klara för semifinal – men det satt hårt inne.

Efter att ha vunnit den avslutande gruppspelsmatchen drog Juniorkronorna vinstlotten att få möta Lettland i kvartsfinalen. Det sågs av många som bästa möjliga motståndare och man gick därför in som stor förhandsfavorit men det skulle visa sig bli en långt ifrån enkel uppgift. Lettland inledde matchen på ett bra sätt och skapade några heta lägen men ju längre in i första perioden man kom, desto bättre blev Sverige och med lite drygt tre minuter kvar kunde Isak Rosén ge laget ledningen i powerplay.

Lettland skapade spänning

I andra perioden hade Juniorkronorna chansen att koppla ett ordentligt grepp om matchen men man lyckades inte ta vara på sina chanser och efter en svensk utvisning började istället Lettland få till ett bättre spel. Sverige såg ut att gå till periodpaus med fortsatt ledning men med en minut kvar att spela kunde Lettland kvittera genom Gustavs Ozolins vilket skapade ny nerv i matchen.

Lagkaptenen hjälte – igen

Överlag står inte Sverige för en bra match men man lyckas hitta ett sätt att vinna och precis som tidigare i turneringen fick Emil Andrae iklä sig rollen som matchvinnare. Lagkaptenen var bra även i kvartsfinalen och halvvägs in i den tredje perioden kunde han sätta 2-1 vilket blev slutresultatet. Sverige går därmed vidare till semifinal medan Lettlands äventyr är över, men laget från andra sidan Östersjön ska ha beröm för sin insats i Junior-VM där segern mot Tjeckien blev kronan på verket.

Sverige – Lettland: 2-1 (1-0,0-1,1-0)
1-0, Isak Rosén (Lysell, Stakkestad)
1-1, Gustavs Ozolins (Locmelis, Vilmanis)
2-1, Emil Andrae (Wallinder, Ljungman)
Skott: 27-13
Utvisningsminuter: 2-27
Publik: Ingen uppgift