Snart är det dags för en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare. 

December betyder snö, jul och en rad olika traditioner som gör att man verkligen känner att “nu är vintern här”. En av de mest klassiska i modern tid, åtminstone för hockeyälskare, är Junior-VM som precis som vanligt drar igång i mellandagarna. På onsdag är det dags att ta ut truppen och idag tänkte VMishockey’s Benjamin Lindkvist titta lite extra på tio allsvenska spelare som skulle kunna finnas med på förbundskaptenen Magnus Hävelids lista.

10 allsvenska spelare som kan drömma om Junior-VM

Carl Lindbom, målvakt (Djurgården)

Kommentar: Många spelare från Hockeyallsvenskan är aktuella för Junior-VM men få känns lika givna i truppen som Lindbom. 19-åringen var med som backup förra gången det begav sig men nu åker han förmodligen till turneringen som Hävelids förstaval mellan stolparna, detta efter att stundtals ha varit fenomenal under inledningen av säsongen. Har hög potential och lär bli avgörande för hur det ska gå för juniorkronorna i VM. 

Oskar Asplund, back (Almtuna)

Kommentar: Almtuna har inte direkt gått som tåget under inledningen av säsongen – snarare tvärtom – men Asplund har varit ett av lagets glädjeämnen. Den lovande backen toppar faktiskt den interna poängligan och det är bara tre andra backar som gjort fler poäng i hela serien. Utvecklingspotentialen är enorm och Junior-VM kan bli ett lysande skyltfönster inför framtiden, speciellt eftersom han inte är draftad. 

Albert Sjöberg, forward (Södertälje)

Kommentar: Till skillnad från Almtuna har Södertälje gått starkt under hösten och den lovande forwarden Sjöberg har fått en hel del speltid. 19-åringen var med i JVM-truppen redan förra säsongen och borde ha stora chanser att få vara med även den här gången. Är en relativt god målskytt som skulle kunna få en hel del förtroende i powerplay och i rätt omgivning kan poängskörden bli fin i VM. 

Noah Östlund, forward (Djurgården)

Kommentar: Djurgården är en riktig maktfaktor när det kommer till att utveckla lovande spelare och flertalet talanger kommer få åka med till Junior-VM. Östlund känns relativt given i truppen efter att ha inlett säsongen ganska bra, han har trots allt snittat mer än 0,5 poäng per match i ett av seriens topplag där konkurrensen är hård. Det säger en hel del om 18-åringens potential. Det gör även det faktum att Buffalo valde honom som nummer sexton i sommarens draft. 

Filip Björkman, forward (Mora)

Kommentar: De tidigare spelarna känns relativt givna i truppen men vi ska även ta en titt på några outsiders och i den kategorin passar Björkman perfekt. Den något anonyma forwarden har aldrig fått chansen i något av juniorlandslagen men har tagit stora kliv i sin utveckling under hösten och borde finnas med i Hävelids brutto-trupp. Om det räcker hela vägen är långt ifrån klart men sett till insatserna den här säsongen borde 19-åringen vara högaktuell. 

Jonathan Lekkerimäki, forward (Djurgården)

Kommentar: När småkronorna gjorde succé i U18-VM var Lekkerimäki den stora stjärnan och föga överraskande valdes han senare först av samtliga svenskar i NHL-draften. Framtiden såg minst sagt ljus ut och förväntningarna steg därför till skyarna. Hösten i Djurgården har dock varit långt ifrån perfekt och det kan finnas en del frågetecken kring formen, men det är inget snack om att den lovande forwarden är given i truppen. Junior-VM kan bli ett perfekt tillfälle att åter visa sin potential. 

Gabriel Kangas, forward (Västerås)

Kommentar: Ska juniorkronorna gå långt i VM gäller det att ha mer verktyg än bara en stark offensiv. Det krävs även hårt jobb och då känns Kangas som klippt och skuren i truppen. Den lovande forwarden är långt ifrån en poängkung utan ses mer som en hårt arbetande lagspelare som imponerat i Västerås under hösten, och han borde passa bra in i en forecheckande tredjekedja. 

Liam Öhgren, forward (Djurgården)

Kommentar: Mycket talar för att succékedjan från U18-VM kommer finnas med även i JVM och där var Öhgren en viktig komponent. Har inte riktigt fått samma uppmärksamhet som Lekkerimäki eller Östlund men är utan tvekan en lovande spelare med hög potential. Signade kontrakt med Minnesota i somras men ett år i Hockeyallsvenskan kan nog vara nyttigt för den talangfulla forwarden som gjort sex mål under hösten. 

Jonathan Myrenberg, back (Mora)

Kommentar: Konkurrensen på backsidan är hård och flertalet spelare från SHL kommer förmodligen ta plats där, men Myrenberg känns också som en het kandidat. Stockholmaren kommer från en fin höst uppe i Mora där han bland annat gjort tre mål och nog känns det som att 19-åringen borde finnas med i Hävelids planering. Han är långt ifrån given men samtidigt långt ifrån uträknad på förhand. 

Lucas Forsell, forward (BIK Karlskoga)

Kommentar: Vi avslutar med ytterligare en spelare som skulle kunna vara med i kampen om att få en VM-biljett, detta trots att han inte fått så mycket uppmärksamhet. Konkurrensen var för hård i Färjestad men i BIK Karlskoga har det gått bättre för den lovande forwarden, där har det blivit fyra poäng på tretton matcher och han har en del kvalitéer som gör honom till en spännande outsider.

Det finns naturligtvis fler spelare från Hockeyallsvenskan som också har chansen att knipa en plats i JVM-truppen men det här var tio stycken som jag tyckte kändes lite extra spännande. På onsdag får vi veta vilka Hävelid väljer att ta med till Kanada.

Det här är en åsiktstext. Åsikterna är skribentens egna och inte VMishockey.se.

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.