Idag blickar VMishockey tillbaka på en enastående karriär.
I vår serie med klassiska svenska ishockeyspelare har turen kommit till en riktig legendar som lyckades med bedriften att bli väldigt omtyckt både som spelare och person. En riktig profil som höll sig kvar i offentligheten lång efter att skridskorna kastades upp på hyllan. Idag blickar VMishockey tillbaka på Börje Salmings fantastiska karriär.
En tuff start
Det är ingen hemlighet att mycket i Kiruna kretsar kring gruvindustrin och det är knappast ett nytt fenomen, i många årtionden har staden på flera sätt varit beroende av brytningen av bland annat malm och så var det redan på 50-talet när Börje Salming växte upp. Bodde man i Kiruna var det mer regel än undantag att förr eller senare hamna nere i gruvan och det var ett yrke som även familjen Salming präglades av. Riskerna var dock stora och en tragisk olycka gjorde att Börje förlorade sin far i en tidig ålder – något som bidrog till att han själv bara spenderade några månader nere i gruvans mörker. Ödet ville helt enkelt något annat.
Förutom gruvindustrin var även hockeyn en viktig grundbult i Kiruna och där kunde Börje, tillsammans med storebror Stig, livet kunde stundtals vara tufft men ishockeyn gav dem en chans att fokusera på något annat. De båda bröderna visade sig ha talang för sporten och när Stig flyttade ner till storklubben Brynäs öppnade han samtidigt dörren på glänt för lillebror Börje som ett par år senare gjorde samma resa, från lilla Kiruna till anrika Brynäs – en av landets största klubbar.
Det stora genombrottet
Redan under sin första säsong i Brynäs fick Börje vara med och lyfta mästerskapspokalen och även säsongen 71/72 blev det SM-guld. Att vinna ett tredje guld visade sig dock svårt, men insatserna under VM i Moskva väckte uppmärksamhet.
Livet i Brynäs var på många sätt väldigt bra, visst kunde det bli lite sena kvällar men ute på isen gick det mesta bra och höll man till i landets bästa klubb fanns det egentligen inte så mycket annat att drömma om. Succén i VM gjorde dock att nya, tidigare stängda, dörrar hade öppnats. Plötsligt visade Toronto Maple Leafs intresse och 1973 tog Börje, tillsammans med Inge Hammarström, klivet över till NHL.
Från ifrågasatt till hyllad
På början av 70-talet kryllade det inte av svenska spelare i NHL vilket gjorde att förväntningarna var relativt låga när Börje och Inge landade i Toronto. Media hade en del synpunkter på värvningen som storklubben gjort, kunde två relativt okända svenskar verkligen spela i världens bästa liga?
Även ute på isen fick man ta emot en hel del smällar men Salming stod upp för sig själv och visade snabbt att han minsann kunde spela även i Nordamerika. Redan under sin debutsäsong stod den svenska backen för 39 poäng i grundserien och Hammarström hittade målet vid tjugo tillfällen.
Inte sällan fick Börje sys under matcher men egenskapen från ungdomen att härda ut gjorde att han snart kunde vara ute på isen igen. Svenskens spelstil gjorde att publiken uppskattade honom och det dröjde inte länge innan han var en av lagets mest omtyckta spelare.
Ett bevis på svenskens popularitet visades när Tre Kronor skulle ta sig an USA i Canada Cup. När det var dags för den svenska laguppställningen och turen kom till Börje Salming ställde sig hela publiken upp och en flera minuter lång ovation startade. Börje tittade ner i isen och såg nästan ut att skämmas lite, samtidigt som den svenska TV-publiken för första gången fick se hur stor han blivit i Nordamerika.
En av de största
Varken i Kiruna AIF eller Brynäs räknades Börje som någon vidare offensiv back men i Toronto fick han utrymme att briljera och fyra säsonger i rad (76-80) noterades han för mer än 70 poäng i grundserien. Prestationer som gjorde att han blev nominerad till Norris Trophy, priset som ligans främsta back, vid hela fyra tillfällen. Salming var inte längre en spelare som medierna eller publiken ifrågasatte. Nu var han kung.
I Toronto trivdes Salming väldigt bra men laget hade svårt att nå hela vägen fram. Drömmen om att vinna Stanley cup hägrade fortfarande och 1989 tog han klivet till Detroit, anfört av Steve Yzerman som var en av ligans största stjärnor. Flytten till USA blev dock inte som han hoppades och efter bara en säsong i rödvitt valde Salming att flytta hemåt. Brynäs kändes som det mest självklara valet men Börje överraskade genom att skriva på för AIK, som därmed stod för sin tyngsta värvning genom tiderna.
Tiden i AIK blev långt ifrån en succé men gav den svenska publiken chansen att på nära håll uppleva Salmings sista säsonger som aktiv innan han 1993 valde att kasta upp skridskorna på hyllan. Då kunde han se tillbaka på en väldigt lång karriär som inte fylldes med titlar, men där hans spelstil och personlighet gjorde honom folkkär både i Kanada och Sverige. Det är något som väldigt få svenska spelare kan skryta med. Inte för att Börje var en person som gillade att lyfta fram sig själv.
Efter karriären höll sig Salming i offentligheten genom sitt varumärke och han deltog även i en mängd olika TV-program vilket ökade hans popularitet för varje år som gick. Därför kom beskedet om att han drabbats av ALS som en tung smäll och under den sista tiden i hans liv försökte hockeyvärlden hylla honom på alla sätt som gick. Kampen blev svår och inte ens med en vilja av stål kunde stjärnbacken besegra den hemska sjukdomen. I november 2022 somnade Börje Salming in, 71 år gammal.
FAKTA: Börje Salming
Född: 17:e april 1951 i Kiruna
Död: 24:e november 2022 i Nacka, Stockholm
Moderklubb: Kiruna AIF
Övriga klubbar i karriären: Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, AIK
Meriter: VM-Silver (1973), VM-Brons (1972), 2 SM-Guld (1971,72)
Landskamper: 87 A (1971-92)
FLER HISTORISKA LIRARE
Sven Tumba
Ulf Sterner
Kent Nilsson
Håkan Loob
Nicklas Lidström
Mats Näslund
Bengt-Åke Gustafsson
Juha Widing
Tomas Sandström
Anders Hedberg
Henrik Zetterberg
Peter Forsberg