Idag blickar vi tillbaka på en väldigt framgångsrik spelares karriär. 

Efter en intensiv start på året där det spelats dubbla juniorvärldsmästerskap är det dags att fortsätta i serien där vi lyfter fram några av svensk ishockeys främsta genom tiderna. Senast i raden var den klassiska landslagsspelaren Anders Hedberg, som hade en lång och framgångsrik karriär där han bland annat var en stor stjärna i New York Rangers under 70- och 80-talet. Den här gången har turen kommit till en annan väldigt spelskicklig forward som också gjorde blev något av en klubblegend men i hans fall handlade det om en helt annan klubb. Idag blickar vmishockey.se tillbaka på Henrik Zetterbergs enastående karriär.

Supertalang – och doldis

Det finns vissa spelare som ser ut att ha framtiden utstakad framför sig, alla mer eller mindre vet att Connor Bedard kommer bli en stor stjärna i NHL och så var det även när Sidney Crosby slog igenom. Sedan finns det andra spelare som visar stor talang men som inte lyfts fram som en framtida stjärna. Henrik Zetterberg var visserligen en lovande spelare hemma i Timrå och fick tidigt chansen i A-laget, men eftersom klubben bara höll till i dåvarande Division 1 kryllade det inte direkt av scouter för att ta en titt på den unge forwarden.

Hans fina insatser gjorde det dock med tiden mer eller mindre omöjligt att inte väcka uppmärksamhet och Zetterberg blev faktiskt vald i draften sommaren 1999, men Detroit plockade honom i sjunderundan och hade nog egentligen inga större förväntningar på sitt val från Medelpad.

Hemma i Timrå var “Zäta” högre ansedd. Där var han en riktig supertalang och efter ett avancemang upp till Elitserien fick allt fler se hur bra forwarden faktiskt var. Under säsongen 00/01 gjorde Zetterberg stor succé vilket gav honom chansen att debutera i Tre Kronor och framåt våren blev det även en VM-debut som gav mersmak. Ett år senare var talangen återigen med i VM men säsongens höjdpunkt blev de olympiska spelen i Salt Lake City, och även om det blev ett tungt uttåg i kvartsfinalen mot Vitryssland visade Zetterberg att han kunde spela på en hög internationell nivå. Detroit blev imponerade och nu var det läge att ge den unge svensken en chans.

Succé direkt

Att byta Elitserien mot NHL är långt ifrån en enkel uppgift och många har tvingats inse att man nog inte riktigt haft det som krävts för att spela i världens bästa ishockeyliga. Det skulle däremot Zetterberg visa sig ha, redan som rookie stod 22-åringen för 44 poäng i grundserien och eftersom det gick lite tyngre för hela laget i slutspelet rundades säsongen av med ytterligare ett VM. Väl där tog sig Tre Kronor hela vägen till final där det blev en tung förlust mot Kanada, men Zetterberg imponerade och stod bland annat för tre mål i turneringen.

Redan under sitt andra år i Detroit var svensken sedd som en nyckelspelare och det dröjde inte länge innan Zetterberg blev ett namn som även andra klubbar och supportrar hade koll på. Efter en lyckad sejour hemma i Timrå under lockouten blev det ytterligare ett VM och sommaren 2004 fick han även chansen att spela sitt första World Cup, en turnering som dessvärre slutade med en tung förlust i Globen mot Tjeckien.

Efter ett år tillbaka i Elitserien var Zetterberg på väg in i det som skulle bli något av hans genombrottsäsong på den allra högsta nivån, han stod för hela 85 poäng i grundserien och stod sedan för bedriften att vinna både OS och VM-guld under en och samma säsong. Säsongens framgångar befäste “Zätas” plats som en av de stora stjärnorna i svensk ishockey och han började även lyftas fram som ett potentiellt lagkaptensämne i Detroit.

Toppar och dalar

2006 blev Zetterberg utsedd till ny assisterande lagkapten och under de kommande åren blev svensken bättre och bättre, säsongen 07/08 stod han för hela 92 poäng i grundserien och sedan ytterligare 27 under slutspelet när Detroit säkrade Stanley Cup bucklan. Förutom att göra flest poäng i slutspelet fick Zetterberg ta emot utmärkelsen som den mest värdefulla spelaren och vid NHL Awards nominerades han till priset som ligans främsta defensive forward.

2010 var det åter dags för OS men Zetterbergs tredje olympiska spel skulle bli en ganska tung historia där Tre Kronor, som regerande mästare, föll tungt i kvartsfinalen mot Slovakien och många ansåg att turneringen blev ett misslyckande. Hemma i Detroit gick det betydligt bättre och Henrik fortsatte att vara en nyckelspelare som kunde producera poäng men även göra ett viktigt jobb i defensiven.

Våren 2012 åkte Detroit ut tidigt i slutspelet vilket gjorde det möjligt att vara med i VM och även om det inte blev någon medalj så briljerade Zetterberg, med sina femton poäng var han en av mästerskapets stjärnor och blev uttagen i Allstar team, mycket tack vare sina tolv framspelningar vilket var flest av samtliga spelare.

Den nya ledaren

Detroit är en klubb präglad av ikoner och trotjänare så det byts inte lagkaptener ofta, mellan 1986-2006 var Steve Yzerman lagets ledare och sedan följdes det av Nicklas Lidström som var lagkapten fram till 2012 då han kastade upp skridskorna på hyllan. Efter den svenske stjärnbackens avsked spekulerades det i vem som skulle ta över och valet föll till sist på Henrik Zetterberg som, efter närmare tio år i klubben, fick det slutliga erkännandet på hans betydelse för laget.

Även om Detroit var inne i en period där det gick lite tyngre rent sportsligt fortsatte Zetterberg att hålla en hög nivå, men han började även få en del skador. Vid OS i Sochi 2014 kunde Henrik bara spela en match innan problemen med ryggen gjorde det omöjligt att delta mer, något som förmodligen kändes extra tungt eftersom han var lagkapten och Tre Kronor skulle ta sig hela vägen till final där man tillslut föll mot Kanada.

Avskedet

Problemen med ryggen såg med tiden ut att vara lösta och under de kommande fyra åren var Zetterberg tillbaka i gammal gott slag, där poängen rasslade in och där han stundtals var en av ligans mest kompletta spelare. Dessvärre fick Detroit allt svårare att hävda sig med de andra lagen och våren 2017 missade man slutspelet för första gången sedan 1990. Det ansågs vara ett stort misslyckande och inte blev det bättre av att man missade slutspelet även ett år senare.

Zetterberg och några andra spelare höll fortfarande en hög nivå men efter säsongen 2017/18 började svensken få nya problem med sin rygg, under sommaren kunde han inte träna någonting och i september 2018 tog stjärnan beslutet att karriären var över. Då kunde han blicka tillbaka på en lång och väldigt framgångsrik där han gått från att vara en doldis och lågt draftad spelare, till att bli en av den klassiska storklubben Detroits främsta spelare under 2000-talet. Det är en resa få andra svenska spelare kan matcha.

Förutom meriterna i Detroit, där Stanley cup-vinsten 2008 är den stora framgången, blev det även många mästerskap med Tre Kronor och ofta som en av nyckelspelarna. Under karriären spelade Zetterberg hela fyra olympiska spel och han var även med i hela sex VM mellan 2001-2012. Totalt blev det sex mästerskapsmedaljer med Tre Kronor och under sina år i NHL samlade “Zäta” ihop imponerande 1080 poäng på 1219 matcher – slutspel inkluderat. Inte illa av en spelare ifrån sjunderundan.

FAKTA: Henrik Zetterberg 
Född: 9:e oktober 1980 i Sundsvall
Position: forward
Moderklubb: Njurunda SK
Övriga klubbar i karriären: Timrå IK, Detroit Red Wings, EV Zug.
Meriter: 1 OS-Guld (2006), 1 VM-Guld (2006), 1 OS-Silver (2014), 1 VM-Silver (2003), 2 VM-Brons (2001,2002), Stanley Cup-mästare (2008)
Landskamper: 115 A (2000-2014)

 

FLER HISTORISKA LIRARE
Sven Tumba
Ulf Sterner
Kent Nilsson
Håkan Loob
Nicklas Lidström
Mats Näslund
Bengt-Åke Gustafsson
Juha Widing
Tomas Sandström
Anders Hedberg

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här