I natt prisades de främsta spelarna i NHL. 

Några dagar efter att Florida vunnit Stanley Cup för första gången i klubbens historia var det dags för ligan att hålla den årliga gala där man prisar de spelarna som gjort bäst ifrån sig under säsongen. Eftersom draften, som inleds i natt, hålls i Las Vegas gjorde även den här galan det och det var en spelare som lyftes fram lite extra.

McKinnon – kungen av NHL

Trots att många lyfte fram Connor McDavid som världens bästa spelare efter sina imponerande insatser under slutspelet blev det en annan spelare som fick ta emot de tyngsta priserna under galen. Efter att ha gjort hela 140 poäng på 82 grundseriematcher för sitt Colorado fick Nathan MacKinnon ta emot utmärkelsen Hart Memorial Trophy, som går till ligans mest värdefulla spelare. Dessutom fick 28-åringen även Ted Lindsay Award som är ett liknande pris, men där det är spelarna i ligan som röstat fram vilken spelare de tycker varit mest värdefull under säsongen.

– Man vet aldrig vad ens jämlikar tycker om ens spel. När jag själv röstar på kandidater till Ted Lindsay, som jag gör varje år, är det något jag lägger mycket tanke bakom. Jag är hedrad att grabbarna i ligan verkligen uppskattar det jag gör. Jag har stor respekt för individerna i ligan och det här är en stor ära. Mina lagkamrater har hjälpt mig mycket och jag har så många att tacka. Men det är absolut coolt att få vara en del. Det är ett individuellt pris, men man känner en samhörighet till de stora genom tiderna, sa MacKinnon på galan.

SÅ GICK DET PÅ NHL AWARDS 2024 

Vezina Trophy (årets målvakt)

Connor Hellebuyuck – Winnipeg Jets 
31-åringen har varit så gott som ordinarie i NHL sedan debuten 2015 och under hela tiden har han representerat Winnipeg. Den gångna säsongen stod kanadensaren 60 matcher i grundserien och med räddningsprocenten 92.1 blev han nu för andra gången prisad som ligans främsta på positionen, redan för fyra år sedan vann han för första gången.

James Norris Memorial Trophy (årets back)

Quinn Hughes – Vancouver Canucks
Här fanns det några svenskar som kandiderade till utmärkelsen men det stod tillslut mellan Roman Josi, Cale Makar och Hughes – som nu vinner Norris Trophy för första gången i sin karriär. 24-åringen har gjort en imponerande säsong där han stod för hela 92 poäng i grundserien, följt av tio poäng på lika många slutspelsmatcher. I prisskåpet finns sedan tidigare ett U18-guld med USA från 2017 och i vintras var han med i NHL Allstar Game för andra gången.

Calder Trophy (årets rookie)

Connor Bedard – Chicago Blackhawks
Det här var enligt många den mest givna vinnaren under nattens gala, en hel del hade satt honom som favorit redan för ett år sedan då han valdes först i draften och nu får 18-åringen även ta emot sitt första pris i världens bästa liga. Supertalangen gjorde en övertygande debut i NHL och noterades för 61 poäng på 68 matcher vilket var flest av alla nykomlingar. Dessutom stod han för åtta poäng på tio matcher under sitt första VM med Kanada. Hypen kring den unge spelaren var därmed befogad.

NHL Allstar Team 2024

Målvakt
Connor Hellebuyuk (Winnipeg Jets) – 60 matcher, 92.1%
Backar
Roman Josi (Nashville Predators) – 80 matcher, 85 poäng
Quinn Hughes (Vancouver Canucks) – 82 matcher, 92 poäng
Forwards
Nikita Kucherov (Tampa Bay Lightning) – 81 matcher, 144 poäng
Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) – 82 matcher, 140 poäng
Artemi Panarin (New York Rangers) – 82 matcher, 120 poäng

NHL Allstar Rookie Team 2024

Målvakt
Piotr Kochetkov (Carolina Hurricanes) – 42 matcher, 91.1%
Backar
Luke Hughes (New Jersey Devils) – 82 matcher, 47 poäng
Brock Faber (Minnesota Wild) – 82 matcher, 47 poäng
Forwards
Marco Rossi (Minnesota Wild) – 82 matcher, 40 poäng
Logan Cooley (Arizona Coyotes) – 82 matcher, 44 poäng
Connor Bedard (Chicago Blackhawks) – 68 matcher, 61 poäng

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.