Spekulationerna inför VM är i full gång och Tre Kronor kan börja drömma om att bygga ett starkt lag inför mästerskapet. 

Det återstår fortfarande några veckor innan det är dags att runda av en lång säsong med VM i Finland, men arbetet inför mästerskapet har redan inletts och Johan Garpenlöv har siktet inställt på att få till ett fint avsked på sin tid i båset. Till hösten tar som bekant Sam Hallam över rollen som förbundskapten. Ett OS utan NHL-spelare har gjort att flertalet stjärnor visat intresse för att delta i VM och idag har VMishockey tagit en närmare titt på hur ett svenskt drömlag skulle kunna se ut. För man måste få drömma i dessa tider, eller hur?

MÅLVAKTER

Anton Forsberg (Ottawa Senators) – 37 matcher, 91.9%
Det är alltid roligt med spelare som kämpar på trots att det kan gå ganska tungt och Forsberg är just en sådan. Det har tagit många år men i vinter har 29-åringen fått sitt slutgiltiga genombrott i världens bästa liga. Hans Ottawa är dessvärre ett av ligans svagaste lag vilket gör att man kommer missa slutspelet. Vill målvakten vara med i VM borde han vara självskriven.

Lars Johansson (SKA St Petersburg) – 34 matcher, 93.2% (grundserien)
VM-truppen kan krylla med spelare från NHL men i mina ögon borde Johansson vara högaktuell till att knipa en av tre målvaktsplatser. Den rutinerade målvakten har fått ett ganska sent genombrott men är numera en av Europas främsta på positionen, vilket han visade på OS.

Magnus Hellberg (HK Sochi) – 37 matcher, 91.7% (grundserien)
Hellberg eller Reideborn, det har varit frågan det senaste året men på senare tid har Hellberg imponerat mest av de båda burväktarna. Fick chansen att spela två matcher i OS vilket han klarade av på ett bra sätt och har dessutom en fin säsong i KHL med sig i ryggen.

BACKAR

Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres) – 69 matcher, 9+35=44 poäng 
Buffalo bygger ett lag som sakta men säkert ska bli bättre men det går fortfarande tungt och i nuläget finns det ingenting som talar för att laget ska gå till slutspel. Dahlin är en av landets främsta backar och har tidigare aviserat sitt intresse kring att vara med i VM, vilket borde göra att vi redan nu kan skriva in honom i truppen – om ingen skada ställer till problem.

Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks) – 52 matcher, 2+14=16 poäng 
Det vänder fort i hockey. För några år sedan var Chicago ett av ligans bästa lag och hade flertalet stjärnor i truppen, nu ligger man näst sist i sin division och chansen till slutspel är borta sedan länge. Det är naturligtvis tråkigt för dem, men borde göra Gustafsson högaktuell för VM. Är egentligen främst en ganska defensivt inriktad back som inte får så mycket uppmärksamhet men har som bäst gjort hela 60 poäng under en och samma säsong (18/19). Var med och hjälpte Tre Kronor till VM-guld 2018.

Erik Karlsson (San Jose Sharks) – 46 matcher, 10+23=33 poäng 
Det återstår fortfarande en hel del matcher av grundserien men det mesta talar för att San Jose kommer missa slutspelet. Det vore en tung smäll för det topptippade laget och verkar ha gjort Karlsson intresserad av att spela VM. En annan anledning kan naturligtvis vara att det inte blev något spel i OS för NHL-spelarna. Har spelat två VM, ett OS och World Cup men är på jakt efter sitt första guld med Tre Kronor.

Henrik Tömmernes (Genéve-Servette) – 53 matcher, 10+49=59 poäng 
Det är lätt att stirra sig blind på stjärnor från NHL som eventuellt skulle vara aktuell för VM, men vi får inte glömma bort att det även finns duktiga spelare i Europa. Tömmernes gör en stark säsong i Schweiz och var en av Tre Kronors främsta spelare i OS-turneringen. Är i undertecknads bok självskriven i VM-truppen.

Adam Larsson (Seattle Kraken) – 70 matcher, 6+13=19 poäng
Spåddes bli den nästa Victor Hedman men har inte riktigt lyckats leva upp till hypen, det är dock inget snack om att Larsson är en duktig spelare som skulle kunna få en viktig roll i VM-laget. Är en tydlig ledare (fem säsonger i NHL som assisterande) och brukar dessutom vara bra i Tre Kronor, något som inte minst syntes 2018 då det blev VM-guld och en plats i turneringens All-star Team.

Oliver Ekman-Larsson (Vancouver Canucks) – 68 matcher, 4+19=23 poäng 
Var en av landets mest lovande spelare och har en minst sagt gedigen karriär, men känslan är att många år slösades bort i det notoriska bottenlaget Arizona Coyotes. Flytten till Vancouver var därför positiv och han verkar trivas bra där, i nuläget finns dock risken att man missar slutspel vilket öppnar VM-dörren på glänt. Har sedan tidigare dubbla VM-guld (2017,18) och var lagkapten 2019.

John Klingberg (Dallas Stars) – 62 matcher, 5+36=41 poäng
Dallas kan, precis som Vancouver, nå slutspel men i nuläget ligger man bara femma i sin division och det skulle kunna göra Klingberg aktuell för VM. Är i en fin form och är dessutom en spelare som ofta ställer upp för landslaget, vilket resulterat i dubbla VM-guld. Står inför några viktiga månader där ett nytt kontrakt ska skrivas, antingen med Dallas eller med något annat lag.

Jonathan Pudas (Skellefteå AIK) – 46 matcher, 8+37=45 poäng
Konkurrensen på backsidan ser ut att bli stenhård men precis som i fallet med Tömmernes står sig även Pudas bra. 28-åringen är trots allt en av SHL:s främsta spelare och gjorde även han ett fint OS. Tar Garpenlöv ut åtta backar borde Pudas få en av platserna.

FORWARDS

Jesper Bratt (New Jersey) – 65 matcher, 22+34=65 poäng 
Tidigare talang som draftades relativt sent men som tagit sig an uppgiften på ett imponerande sätt. Gick från Hockeyallsvenskan direkt in i NHL och är den här säsongen en av New Jerseys främsta spelare. 23-åringen har redan hunnit sätta nytt målrekord och ser ut att fördubbla sitt poängrekord. Bör vara given i VM om han själv vill vara med.

Elias Pettersson (Vancouver Canucks) – 69 matcher, 24+29=53 poäng 
Det finns fortfarande en chans att Vancouver kniper en plats bland de fyra främsta men pausar vi tabellen nu så missar laget slutspel vilket skulle göra Pettersson aktuell för VM. Är 23-åringen motiverad så finns det ingenting som talar för att Garpenlöv inte skulle ta med guldklimpen med det goda målsinnet i VM-truppen.

Oskar Lindblom (Philadelphia Flyers) – 68 matcher, 11+13=24 poäng 
Här har vi en riktigt krigare som tagit sig tillbaka på ett imponerande sätt efter att ha drabbats av cancer 2019. Vägen tillbaka var tuff men forwarden kämpade och nu går han mot en ny fin säsong. Det går dock lite tyngre för laget överlag vilket gör att Philadelphia ser ut att missa slutspelet och Lindblom skulle kunna vara en fin rekrytering till Garpenlövs avskedsföreställning. 25-åringen har inte spelat så mycket i Tre Kronor men var faktiskt med i VM våren 2019.

Andreas Johnson (New Jersey) – 63 matcher, 12+21=33 poäng 
Efter en ganska tung första säsong i Devils har Johnson fått upp farten, i vinter har forwarden varit en av lagets främsta offensiva spelare och det känns som att han börjat hitta rätt i sin nya omgivning. Laget har dock gått tungt och en VM-debut skulle vara ett sätt att få avsluta säsongen på ett positivt sätt.

Jonathan Dahlén (San Jose Sharks) – 53 matcher, 12+10=22 poäng 
Det tog sin lilla tid men äntligen har Dahlén fått chansen i NHL och han visade direkt att den skulle han ta. 24-åringen har spelat sig till en ordinarie plats i ett lag med en stark forwardsuppsättning och det känns som att han sitter i ett bra förhandlingsläge inför hösten. Gjorde debut i Tre Kronor förra säsongen och borde vara högaktuell för VM.

Anton Lander (EV Zug) – 45 matcher, 12+20=32 poäng
I en drömvärld kryllar VM-truppen av spelare från NHL men det finns ändå spelare från Europa som känns givna. Lander är utan tvekan en av dessa. Den rutinerade forwarden var en av Tre Kronors främsta spelare i OS och där var han även lagkapten, vilket säger en hel del om vad Garpenlöv tycker om 30-åringen som nyligen gjort en uppmärksammad flytt hem till Timrå.

Victor Olofsson (Buffalo Sabres) – 61 matcher, 16+21=37 poäng
Här har vi en spelare som utan tvekan borde finnas med i Garpenlövs tankar inför det att VM-truppen ska tas ut. Olofsson var nämligen med förra våren, gjorde det bra där och har dessutom en relativt fin säsong med sig i ryggen. Är en god målskytt som skulle kunna göra stor nytta i Tre Kronor.

Lucas Raymond (Detroit Red Wings) – 71 matcher, 22+31=53 poäng
Det var längesedan en svensk forward gick in som rookie och gjorde succé i samma stil som Raymond gjort den här säsongen. Hans Detroit är i en spännande uppbyggnadsfas där den unge forwarden kommer få en nyckelroll de kommande säsongen, inte minst som målskytt. Laget ser dock ut att missa slutspelet vilket gör 20-åringen högaktuell för VM.

Nils Höglander (Vancouver Canucks) – 60 matcher, 10+8=18 poäng 
VM-truppen skulle kunna krylla av lovande spelare och Höglander är utan tvekan en av landets största framtidshopp. 20-åringen debuterade i NHL redan förra säsongen och har på ett imponerande sätt spelat till sig en ordinarie tröja i Canucks. Har en skyhög potential och skulle kunna vara en möjlig joker i VM.

Oskar Sundqvist (Detroit Red Wings) – 50 matcher, 6+13=19 poäng
Sundqvist är förmodligen svensk hockeys bäst bevarade hemlighet. Får sällan några rubriker men har vunnit Stanley Cup två gånger och har dessutom ett SM-guld på meritlistan. Har fått ett lyft sedan flytten till Detroit för ett par veckor sedan och skulle mycket väl kunna få en roll i en fjärdekedja där hårt jobb värderas.

Alexander Wennberg (Seattle Kraken) – 68 matcher, 9+23=32 poäng 
Att kliva in i NHL har visat sig bli ett tufft uppvaknande för Seattle Kraken, men Wennberg har gjort en fullt godkänd insats och bör finnas med i Garpenlövs planer inför VM. Har tidigare gjort imponerande 18 poäng på 14 matcher i VM och borde vara sugen på att avsluta säsongen med att ta sin första medalj.

Lucas Wallmark (CSKA Moskva) – 33 matcher, 8+11=19 poäng 
Har haft en minst sagt svängig säsong där kvalitén böljat i KHL men där spelet i landslaget imponerat desto mer. 26-åringen stod för fem mål i OS och tog tack vare det en plats i turneringens All-star team. Något som naturligtvis talar för att han kan få chansen även i VM.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.