En av landets mest lovande 07:or gör sig redo för en resa västerut. 

Trots att Filip Ekberg bara är sexton år gammal har han hunnit med en hel del, förra säsongen gjorde han succé i U16-landslaget och i sin allsvenska debut slog han till med att göra hela tre mål. Förväntningarna trissades upp och nu går forwarden in i en ny säsong med många utmaningar, varav en är resan till Kanada tillsammans med Team 17. VMishockey.se har därför tagit ett snack med Ekberg för att se hur han ser på det som väntar och säsongen i stort.

Nu har vi kommit in några veckor på säsongen, hur skulle du säga att formen är? 
– Det har väl gott helt okej inte riktigt som jag velat varit lite sjuk och inte fått ut allt jag velat på isen, men försöker bara träna på så kommer det.

Du har spelat en hel del med Almtunas juniorlag men det har även blivit några inhopp i A-laget, är det ett stort kliv att ta?
– Det är ett ganska stort hopp med storlek och styrka men i spelet så är det inte sån stor skillnad tycker jag.

Förra säsongen skapade du en hel del rubriker när du stod för tre mål i din allsvenska debut, hur minns du tillbaka på den matchen?
– Det var en riktigt häftig grej som hände och nåt jag aldrig kommer glömma men försöker inte tänka så mycket på den just nu fokuserar mest på det som händer just nu.

“Det är sjukt stort”

Om ett par dagar bär det av till Kanada för spel med Team 17, hur ser du på den utmaningen?
– Det blir en riktigt rolig resa första gången mot Kanada och USA så blir kul och se vart vi ligger mot dem, tror vi har en stor chans.

Har du några personliga mål som du hoppas uppnå den här säsongen?
– Ja det stora målet är väl att vara i A-laget och göra skillnad, men just nu är det bara att vara en viktig spelare i J20 och lira mycket.

Förra säsongen var du en av de främsta spelarna i TV-pucken, hur var det att delta i den klassiska turneringen?
– Det var också en rolig men ganska snabb turnering, en turnering som man alltid velat vara med i så det var kul att få göra den.

Lyssnar man på experterna så spås du vara en av spelarna som kan ligga bra till inför NHL-draften om två år, har du vågat drömma om en framtid i världens bästa liga?
– Ja, jo det är så klart att man har drömt det har ju varit ens dröm sen man var ett litet barn och tror det är allas dröm i hockeyn, men det är långt kvar så ska göra mitt bästa så får vi se hur långt de går.

Förra säsongen gjorde du bra ifrån dig i U16-landslaget och nu väntar matcher med Team 17, vad betyder det för dig att få dra på dig landslagströjan?
– Det är sjukt stort, alltid drömt om att dra på sig en Sverigetröja och spela för Sverige så det betyder mycket.

Du har redan hunnit spela några landskamper under inledningen av säsongen, hur bra skulle du säga att ni står er internationellt?
– Jag tror vi står oss bra, har ett riktigt bra lag och kemin i laget är bra så tror gör vi vårat kan vi gå hela vägen.

Avslutningsvis, var tror du vi hittar Filip Ekberg som fem år?
– Drömmen är ju såklart att vara i NHL men det långt kvar, som sagt ska bara göra allt jag kan för ta mig så långt som möjligt så får vi se hur det slutar.

 

FAKTA: Filip Ekberg
Ålder: 16 år
Position: forward
Moderklubb: Bålsta HC
Statistik den här säsongen: 1 match, 1 poäng (Almtuna J18)
11 matcher, 7 poäng (Almtuna J20)
3 matcher, 0 poäng (Almtuna)
Landskamper: 3 U17, 8 U16.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.