Det bjöds på spänning när två av förhandsfavoriterna invigde Hockey-VM i Lettland.

Svängig premiär för favoriterna

Under eftermiddagen inleddes Hockey-VM i Lettland och det bjöds direkt på underhållning när Ryssland och Tjeckien gjorde upp i en av de första matcherna (Tyskland och Italien spelades parallellt). Det ryska laget inledde matchen på ett bra sätt och kunde tidigt ta vara på sitt första powerplay, pucken gick som på ett snöre innan Anton Burdasov kunde placera upp pucken i ena krysset.

Tjeckien var dock långt ifrån uppgivna och lyckades få till en kvittering genom Jakub Flek innan den första perioden var över. Efter pausvilan var det tjeckernas tur att få spela powerplay men väl där åkte man på en tung smäll, Ryssland kontrade in 2-1 där Artyom Shvets-Rogovoi var sist på pucken. Även den här gången skulle Tjeckien kvittera, den här gången med Jakub Vrana som målskytt.

Rent spelmässigt blev Ryssland bättre ju längre matchen gick och fem minuter in i tredje perioden kunde man återigen ta ledningen (genom Alexander Barabanov, en av lagets främsta spelare i premiären). Trots ytterligare ett underläge gav inte Tjeckien upp och med knappt fyra minuter kvar av matchen fick man chansen att spela powerplay och väl där kunde Dominik Kubalik, till vardags i Chicago, kvittera till 3-3 via en rysk back.

Där och då luktade det förlängning lång väg men med mindre än en minut kvar gjorde Tjeckien ett dåligt byte vilket gav Mikhail Grigorenko chansen att placera in pucken i målvaktens vänstra kryss. I slutsekunderna stod Tjeckien för en forcering i jakt på kvittering men det ryska försvaret lyckades rida ut stormen och säkra segern.