Tre Kronors arbete är igång inför säsongens första turnering. 

Sedan flera månader tillbaka är det bestämt att Sam Hallam tar över rollen som förbundskapten för Tre Kronor, efter att Johan Garpenlöv tidigt aviserat att vårens VM skulle vara hans sista mästerskap. Den senaste tiden har vi även fått veta att Stefan Klockare får rollen som assisterande förbundskapten men att flera andra kommer få chansen att visa upp sig under hösten. Först ut är Mikael Karlberg, som blir assisterande förbundskapten under Karjala Tournament som spelas i november.

– Jag har bara fått väldigt positiva vitsord från både spelare och ledare som har jobbat med Mikael Karlberg. Han är noggrann med detaljer och besitter ett stort kunnande inom sitt ansvarsområde, säger Sam Hallam, förbundskapten för Tre Kronor, i ett uttalande på förbundets hemsida.

“Kommer jobba hårt”

Mikael Karlberg är ett minst sagt bekant ansikte för de flesta som följer hockey, 51-åringen från Västerås visade tidigt framfötterna som spelare och blommade ut i Björklöven innan flytten till Leksand inför säsongen 95/96. Väl på plats i Dalarna blev forwarden en nyckelspelare och med tiden ikon som bland annat skulle göra elva sju säsonger i Elitserien och vid två tillfällen hjälpte han laget upp från Hockeyallsvenskan. Med sina 494 poäng är han klubbens tredje främsta genom tiderna och efter att karriären avslutades har Karlberg även hunnit med flertalet andra roller i föreningen. Nu senast assisterande tränare där han är inne på sin tredje säsong. Vi hörde av sig till den tidigare poängkungen för att se hur det känns att kliva in i landslagsledningen.

– Det känns jättekul, jag blev väldigt överraskad när Sam ringde men jag ser verkligen fram emot detta och ska göra mitt bästa såklart, säger Karlberg till VMishockey under söndagen.

Det verkar som du kommer få ansvaret över landslagets powerplay i Karjala Cup, har du en liknande roll i Leksand eller hur ser upplägget ut där? 
– Jag coachar forwards och är ansvarig för powerplay i Leksand men i Tre Kronor så coachar Sam forwards och jag ska ha koll på Powerplay.

Sedan ett par veckor tillbaka är säsongen igång, hur tycker du att inledningen i SHL varit för er del? 
– Jag tycker vi blandat och gett lite som vi även gjort på försäsongen men vi följer vår plan och hoppas vi ska bli bättre och bättre eftersom. Vi gjorde vår bästa match hittills igår borta mot Frölunda.

Du är kanske främst känd för alla dina säsonger i Leksandströjan men har även några landskamper på ditt CV, har du några speciella minnen från din tid i Tre Kronor? 
– Det är många minnen men det var en pojkdröm att stå på blålinjen och höra “du gamla du fria” i ett fullsatt Globen.

Rollen som assisterande förbundskapten tycks vara relativt öppen under hösten – skulle du vara intresserad att få uppdraget även permanent?
– Jag har ärligt talat inte tänkt tanken men likväl som spelare siktar mot landslag och NHL så vill jag sikta högt också sen får man se vart det tar en någonstans. Jag älskar mitt jobb som ledare och kommer jobba hårt för att bli så bra som möjligt.

FAKTA: Mikael Karlberg 
Ålder: 51 år
Moderklubb: Surahammars IF
Position: forward
Övriga klubbar i karriären: Västerås IK, IK Westmannia, Björklöven, Leksand, HC Fribourg-Gottéron, Zürich
Meriter: 9 landskamper, två avancemang till Elitserien, Elitseriens poängkung (02/03)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här