Juniorkronorna har fått en bra start på en speciell säsong. 

Eftersom det spelas ett JVM varje vinter finns det en tydlig höjdpunkt för landets mest lovande talanger men den här säsongen är speciell på mer än ett sätt. Årets turnering blir den sista för flera spelare som varit med under en längre period och man får chansen att avsluta på hemmaplan. För första gången sedan 2014 spelas JVM på svensk mark och den här gången är det klassiska Scandinavium som blir navet i turneringen, men man kommer även spela matcher i Frölundaborg.

Backtalangen imponerar

Förra veckan spelade Juniorkronorna matcher i Tjeckien vilket gav många spelare chansen att visa upp sig inför uttagningen till VM-truppen och man kan lugnt säga att det fanns några som tog vara på möjligheten att imponera på förbundskaptenen Magnus Hävelid. Bland spelarna som imponerade lite extra under de fyra matcher som spelades fanns backen Mattias Hävelid, 19-åringen stod bland annat för ett mål när Finland besegrades med 4-2 och i mötet med slovakien noterades östgöten för både mål och assist.

SÅ GICK DET FÖR JUNIORKRONORNA I TJECKIEN

Schweiz – Sverige: 0-3
Sverige – Slovakien: 9-1
Tjeckien – Sverige: 1-2
Sverige – Finland: 4-2

Under lägret blev det tydligt att Juniorkronorna har en väldigt vass offensiv, spelare som Jonathan Lekkerimäki och Filip Bystedt visade stundtals klass men lagets defensiv övertygade också. Inte minst målvaktsspelet såg imponerande ut, både Melker Thelin och Hugo Hävelid visade fin form och snittade bara ett insläppt mål per match. Något som lovar gott inför VM. Det ger dessutom förbundskapten Hävelid mer att tänka på inför uttagningen av VM-truppen eftersom det finns ytterligare tre målvakter som fått speltid i Juniorkronorna den här säsongen.

TRE SPELARE SOM STÄRKTE SINA AKTIER INFÖR JUNIOR-VM

  1. Axel Sandin Pellikka. 
    Supertalangen var redan inför lägret given i VM-truppen så han kunde spela utan någon press på sina axlar, och det gjorde han med den äran. Får mycket speltid och kan göra nytta i alla spelformer men har sin styrka i det offensiva spelet. Det är inget snack om att Detroit kommer hålla ögonen på sin oslipade diamant i Scandinavium.
  2. Anton Wahlberg. 
    Var inför säsongen något av en doldis som visserligen imponerade i U18-VM men som ändå inte räknades som en given spelare i VM på hemmaplan. Den gångna veckan har kanske inte ändrat på just den saken, men 18-åringen visade prov på ett väldigt fint spel och stärkte utan tvekan sina aktier. Stod bland annat för två mål i matchen mot Slovakien.
  3. Filip Bystedt. 
    Den storvuxne centern gjorde succé redan förra Junior-VM och ser ut att kunna ha en än mer framträdande roll nu när mästerskapet spelas på hemmaplan. Imponerande under lägret i Tjeckien och visade bland annat sin styrka i powerplay. Är en bra målskytt och kan visa sig få en nyckelroll i mellandagarna.

SÅ SER JUNIORKRONORNAS UPPLADDNING UT INFÖR JUNIOR-VM

13-22:e december
Läger i Ängelholm
19:e december
Sverige – Schweiz (träningsmatch)
22:e december
Sverige – USA (träningsmatch)

 

Junior-VM inleds den 26:e december och sänds på SVT samt Viaplay/TV6. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här