Det bjöds på spänning när Tre Kronor gjorde upp mot Finland i en tidig gruppfinal. 

Efter tre raka segrar stod Tre Kronor inför sin hittills tuffaste utmaning i form av värdnationen Finland, i en tidig gruppfinal där seger kan innebära en gynnsam lottning i det kommande slutspelet. Med det som insats kändes Adam Larssons ledningsmål efter knappt tolv minuters spel extra viktigt. Målet var backens första i VM och assisten kom från Jacob Peterson som därmed fick en riktig drömstart på sitt mästerskap, forwarden som anlände till Finland bara några timmar innan nedsläpp.

Hellberg stor matchvinnare

I andra perioden höjde sig Finland ett snäpp och det skapade problem för Sverige, knappt fyra minuter in kunde Mikko Lehtonen kvittera och en kort stund senare kom även ett ledningsmål. Precis som vid kvitteringen med en back som målskytt när Genéves Sami Vatanen hittade rätt för första gången i mästerskapet.

Plötsligt var Sverige satt under press och jakten på kvittering blev stundtals svår, men knappt halvvägs in i tredje perioden kunde Joel Kellman kvittera – assisterad av bland annat Erik Gustafsson som därmed noterades för sin fjärde framspelningspoäng i VM. En poäng som gör att backen tangerar sitt personliga poängrekord från VM 2019.

Några fler mål fick de drygt elva tusen på läktarna inte se under ordinarie speltid och inte heller förlängningen gav något avgörande. Istället krävdes straffar och där klev den svenska Magnus Hellberg fram som stor matchvinnare, ingen av de finska straffläggarna lyckades överlista Detroitmålvakten och tillsammans med målskytten Emil Bemström kunde han säkra två poäng som kan visa sig bli viktiga.

– Finland på deras hemmaplan, det kan inte bli så mycket bättre. Vi visste att de skulle komma hårt, men jag tycker vi gör en bra match. Är otroligt stolt över grabbarna, sa målvakten Magnus Hellberg till Viaplay efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Finland – Sverige: 2-3 (0-1,2-0,0-1,0-0,0-1)
0-1, Adam Larsson (Peterson, Dahlin)
1-1, Mikko Lehtonen (Björninen, Anttila)
2-1, Sami Vatanen (Lehtonen, Armia)
2-2, Joel Kellman (Gustafsson, Ekman-Larsson)
2-3, Emil Bemström (GWS)
Skott: 31-24
Utvisningsminuter: 4-6
Publik: 11695 (Nokia Arena)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.