En svensk har huvudrollen när Danmark bryter ny mark. 

Att Sverige, i form av damkronorna, eller Finland är med i OS är långt ifrån något oväntat. De båda länderna har gott om rutin från den högsta nivån men så är inte fallet för Danmark, faktum är att årets deltagande i de olympiska spelen blir det första någonsin.

Vägen till OS har varit lång för grannen i syd men ett lyckats OS-kval där man bland annat placerade sig före Tyskland och Österrike har resulterat i en biljett till Peking. Vilka som ska få åka dit har dock en svensk haft sista ordet kring. Förbundskaptenen Peter Elander fick sitt genombrott på internationell nivå redan 2005 när han ledde Damkronorna till brons i VM och ett knappt år senare blev det OS-silver i Turin. Våren 2010 lämnade han Sverige för ett långt äventyr i USA men sedan 2019 är han förbundskapten för det danska landslaget.

Blågul prägel på den danska truppen

Under gårdagen presenterade Elander den danska OS-truppen och ett flertal av spelarna håller till vardags till i SDHL men det finns även några som spelar i division 1-laget Malmö Redhawks. En av dessa är den rutinerade backen Josephine Asperup vars fina insatser under inledningen av säsongen resulterat i att Djurgården lånat in henne under en kortare period. 29-åringen gjorde sina första matcher i den svenska högstaligan redan för drygt tio år sedan och blir en viktig kugge i Elanders lagbygge. Samma sak gäller Josefine Høegh Persson som till vardags är en av Luleås främsta spelare och som stod för två poäng på tre matcher under OS-kvalet. Ska Danmark kunna skrälla måste 27-åringen från Köpenhamn vara på sitt bästa spelhumör.

I truppen finns det många rutinerade spelare men även en del lovande talanger som går mot en ljus framtid, det gäller inte minst Emma-Sofie Nordström som tidigt tog steget över till Sverige där hon redan hunnit briljera i Linköping. 19-åringen har imponerat under inledningen av säsongen men det finns ändå en hel del som talar för att Elander ger förtroendet till Cassandra Repstock-Romme, hon var nämligen väldigt bra i kvalet och gör sällan bort sig när det vankas landskamper.

Den stora stjärnan

Dansk hockey kryllar inte direkt av fixstjärnor men i Josefine Jakobsen har man en rutinerad spelare som vet vad som krävs för att lyckas på en högsta nivån. 30-åringen var något av en pionjär när hon tog steget över till Nordamerika redan 2010 och då hade hon redan hunnit vinna ett SM-guld med Segeltorp. Sedan dess har Jakobsen vunnit ytterligare två SM-guld och sedan säsongen 17/18 är hon även lagkapten för det danska landslaget. I kvalet stod forwarden för två viktiga mål och det är ingen hemlighet att Jakobsen är tänkt att vara en matchvinnare även under OS.

HELA DANMARKS OS-TRUPP
Målvakter 
Emma-Sofie Nordström
Cassandra Repstock-Romme
Lisa Sellberg Jensen
Backar
Amalie Andersen
Josephine Asperup
Simone Jacquet Thrysøe
Kristine Melberg Hansen
Malene Clarin Frandsen
Amanda Normann Refsgaard
Sofie Skott Dahl
Forwards
Mia Bau Hansen
Sofia Bluthgen Skriver
Michele Brix Nielsen
Lilli Pearl Friis-Hansen
Josefine Hoegh Persson
Maria Holm Peters
Josefine Jakobsen
Silke Lave Glud, Rodovre
Julie Oksbjerg, Odense
Emma Elizabeth Russell
Nicoline Söndergaard Jensen
Michelle Weis Hansen
Julie Marie Funch Østergaard

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.