Damkronornas andra match i VM blev en dramatisk tillställning.

Sverige var stor förhandsfavorit inför mötet mot Tyskland och efter en lite trevande inledning fick man fart på spelet i andra perioden där Lina Ljungblom kunde sätta ledningspucken. Kort senare var det dags för Hanna Olsson att visa att krutet fortsatt är torrt och med sitt fjärde mål i turneringen satte hon Damkronorna i en fin sits.

Svensk kollaps skapade spännande avgörande

En bit in i tredje perioden utökade Anna Kjellbin den svenska ledningen till 3-0 vilket gjorde att segern kändes nära. Att leda med just tre mål mot noll är dock något som visat sig vara besvärligt och så blev det även i den här matchen. Det hela började när Tyskorna avslutade perioden starkt och kunde få in en reducering innan Lina Ljungblom drog på sig ett matchstraff. Det gav Tyskland nya möjligheter vilket resulterade i ytterligare en reducering innan Tanja Eisenschmid kunde kvittera när det återstod mindre än en minut av ordinarie speltid.

Målen tvingade fram en resultatlös förlängning följt av straffar där Sverige var det vassare laget, Hanna Olsson och Mira Jungåker gjorde varsitt mål medan de tyska spelarna inte lyckades överlista Emma Söderberg i det svenska målet. Damkronorna tar därmed en ny seger vilket gör att man i praktiken är klart för kvartsfinal, men det finns fortfarande saker att slipa på rent spelmässigt och nästa chans till det är på måndag kväll då Ungern står för motståndet.

– Det blir en vinst och vi får ta med oss det. Men det är tufft att släppa så många mål i slutet. Det handlar om små detaljer och det vänder fort, vi får analysera vad som gick fel, säger Paula Bergström till SVT efter slutsignalen.

Sverige – Tyskland: 4-3 (0-0,2-0,1-3,0-0,1-0)
1-0, Lina Ljungblom (Johansson, Jungåker)
2-0, Hanna Olsson (Waxin, Carlsson)
3-0, Anna Kjellbin (Bergström, Ljungblom)
3-1, Nina Christof (T.Eisenschmid, Bartsch)
3-2, Nicola Eisenschmid (T.Eisenschmid, Kluge)
3-3, Tanja Eisenschmid (Kluge, Feldmeier)