Damkronorna inleder året med en rutinerad trupp. 

Efter några veckor med spel i diverse olika ligor är det åter dags för landets främsta spelare på damsidan att samlas och representera Sverige. Mellan 7-11:e februari spelas Women’s Euro Hockey Tour i Tjeckien och nu står det klart vilka spelare som förbundskaptenen Ulf Lundberg tagit ut i årets första landslagstrupp.

– 17 spelare är med från turneringssegern i december och truppen innehåller modiga individer med olika specialiteter på både målvakts-, back-, center- och forwardssidan. Vi står ju för en puckansvarshockey med snabba återtaganden och det är svårt att göra mål på oss, men en utmaning är att ta bättre betalt offensivt, säger Lundberg till förbundets hemsida.

Rutinerade talanger

Det som gör årets första trupp speciell är det faktum att ingen spelare är debutant, något som gör att den känns väldigt rutinerad men det finns samtidigt gott om talang. Bland spelarna som följer med till Tjeckien finns bland annat supertalangen Hilda Svensson som nyligen var med i U18-VM men som redan spelat ett VM med Damkronorna och som är en av svensk hockeys starkast lysande stjärnor på damsidan. I truppen finns även backlöftet Mira Jungåker som trots sin ålder (18 år) är given i A-landslaget och Mira Hallin, som bara är 17 år, kommer till sin andra landslagssamling med ett fint U18-VM där hon stod för åtta poäng i färskt minne.

I övrigt kan vi notera att många bekanta ansikten återfinns i truppen, däribland tre spelare från collegeligan samt målvakten Emma Söderberg som flygs in från PWHL-laget Boston där hon tre matcher sedan ligan startade vid nyår. I samband med att truppen presenterades meddelade förbundet även att man förlängt kontraktet med Andreas Spångberg som fortsätter i rollen som assisterande förbundskapten över säsongen 2025/26.

– Jag är uppriktigt glad över att få fortsätta den spännande resan som Damkronorna är ute på tillsammans med Uffe. Till min fru, tack för förståelse och support, utan den hade det varit svårt att förlänga, säger Spångberg till förbundets hemsida.

HÄR ÄR DAMKRONORNAS TRUPP TILL EURO HOCKEY TOUR

Målvakter

30. Emma Söderberg, PWHL Boston
31. Ida Boman, Djurgårdens IF
35. Tindra Holm, Long Island University

Backar

4. Linnéa Andersson, MoDo Hockey
5. Nathalie Lidman, Leksands IF
7. Mira Jungåker, HV 71
9. Emma Forsgren, Djurgårdens IF
10. Mina Waxin, Brynäs IF
12. Maja Nylén-Persson, Brynäs IF
71. Anna Kjellbin, Luleå HF

Forwards

8. Hilda Svensson, HV 71
13. Wilma Sundin, MoDo Hockey
17. Sofie Lundin, Frölunda HC
19. Sara Hjalmarsson, Linköping HC
20. Celine Tedenby, Merrimack College
21. Lova Blom, Linköping HC
22. Hanna Thuvik, Brynäs IF
23. Thea Johansson, University of Mercyhurst
24. Ebba Hedqvist, MoDo Hockey
25. Lina Ljungblom, MoDo Hockey
29. Felicia Wikner-Zienkiewicz, Frölunda HC
34. Mira Hallin, MoDo Hockey
89. Nicole Hall, Djurgårdens IF

 

Så spelas Sveriges matcher

7:e februari
Sverige – Finland (14:30)
9:e februari
Sverige – Schweiz (14:30)
10:e februari
Tyskland – Sverige (13:30)
11:e februari
Tjeckien – Sverige (14:30)

Sveriges matcher sänds på Sveriges television. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här