En av finsk hockeys mest meriterade spelare har lämnat ett tungt besked. 

Det var i förra veckan som olyckan var framme för Sanni Hakala, i mötet mellan hennes HV71 och Djurgården åkte forwarden in i ena stolpen och tvingades lämna matchen. Det var länge oklart hur illa skadan var men under gårdagen lämnade 26-åringen beskedet att hon är förlamad från bröstet och nedåt, med reducerad funktion i armar och händer. Karriären är därmed över för den finska landslagsstjärnan.

– Det är fortfarande svårt att förstå vad som har hänt, att kraschen in i målet var så allvarlig som den var och att konsekvenserna har blivit så stora. Inte bara att jag nu tvingas sluta spela ishockey, något som har varit en stor del av mitt liv under många år, men att jag kan tvingas leva resten av mitt liv i en rullstol, skriver Hakala på sin instagram.

Mästerskapsspecialisten

Beskedet är tungt på en personlig nivå för Hakala men även för klubblaget HV71 som tappar sin lagkapten, samt för det finska landslaget som tvingas klara sig utan en av sina mest meriterade spelare. 26-åringen från Jyväskylä gjorde succé i U18-VM redan säsongen 2012/13 och efter tre juniorvärldsmästerskap fick hon 2016 chansen att göra debut i senior-VM. Samma säsong hade Hakala vunnit det finska mästerskapet med JYP och sedan väntade en flytt till Kärpät innan HV71 värvade landslagsspelaren.

Väl på plats i Jönköping visade Hakala tidigt sin klass och under sin första hela säsong stod hon för imponerande 36 poäng på 35 grundseriematcher. Totalt blev det 194 poäng på 226 matcher i SDHL och där den främsta meriten kom våren 2017 då hon ledde HV71 till ett SM-silver. Med det finska landslaget blev det ett VM-silver 2019 och vid två tillfällen, 2018 och 2022, fanns hon med i laget som tog brons vid de olympiska spelen. Totalt var Hakala med och tog hela fem mästerskapsmedaljer med landslaget, vilket gör att hon kan summera karriären med att lyckats ta medalj i varje mästerskap. En imponerande bedrift av en väldigt framgångsrik spelare.

Trots det tunga beskedet väljer Hakala ändå att försöka se positivt på situationen.

– Den här situationen suger uppenbarligen, men jag är inte rädd för att ta mig an den. Jag vet inte vad jag kommer göra härnäst, men jag vet att det kommer vara jävligt grymt, skriver hon på instagram.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här