Det bjöds på många mål och en hel del spänning i Juniorkronornas VM-premiär.

Juniorkronorna fick en riktig drömstart på matchen, efter fem minuters spel fick man chansen att spela kvällens första powerplay och väl där dröjde det bara tio sekunder innan Oskar Olausson kunde ge Sverige ledningen. Efter målet fick publiken i Red Deer se klassisk juniorhockey där fart och energi var högre prioriterat än taktik, med åtta minuter kvar av perioden var William Eklund nära att utöka ledningen men den gången var marginalerna på rysk sida.

Ett par minuter efter Eklund läge hade Ryssland chansen att kvittera men Pavel Tyutnevs backhand lyckades inte överlista Jesper Wallstedt i det svenska målet. Juniorkronorna stod för en överlag bra inledning på matchen och när första perioden var färdigspelad kunde man konstatera att det var närmare 0-2 än 1-1, bland annat efter att Åke Stakkestad haft två bra lägen.

Edvinsson i centrum

I andra perioden höjde sig Ryssland en aning och man fick tidigt chansen att spela powerplay men väl där lyckades Simon Edvinsson få tag i pucken och tillslut lirka in den bakom Yaroslav Askarov i det ryska målet. Den svenska backen, draftad av Detroit, styrde och ställde i egen zon men följde även med upp bra i anfallsspelet vilket skapade en hel del problem för det ryska försvaret.

Ett par minuter efter Edvinssons mål lyckades William Eklund få två ryska spelare utvisade på kort tid och i det efterföljande powerplayspelet placerade lagkapten Emil Andrae in 0-3 med ett väldigt fint avslut där ytterligare en svensk spelare täckte målvakten Askarov på ett bra sätt.

Det finns ett uttryck att “det svåraste som finns är att leda med 3-0” och det fick juniorkronorna erfara, i en tilltrasslad situation framför det svenska målet fick Edvinsson pucken på ena skridskon och styra in den ryska reduceringen. Noterbart är att Fyodor Svechkov var siste ryss på pucken och därmed bokfördes som målgörare. I slutskedet av andra perioden skapade Ryssland en hel del tryck mot det svenska målet men ställningen stod sig perioden ut.

Dramatik i avslutningen

Inför den tredje perioden valde Ryssland att byta ut Askarov och ge Yegor Guskov chansen i målet och han ställdes direkt på prov, bara efter ett par minuter mellan stolparna drog hans lagkamrater på sig dubbla utvisningar och i powerplayspelet kunde Alexander Holtz få in 1-4 med ett välplacerat handledsskott. Där och då såg det tungt ut för Ryssland men när supertalangen Matvei Michkov fick in både sig själv och pucken över mållinjen skapade han – och även domarteamet – spänning genom att godkänna målet.

Mindre än en minut efter reduceringen var Michkov återigen på rätt plats vid rätt tidpunkt, tanken var att spela in pucken till en medspelare men istället styrdes den in direkt via Wallstedt i det svenska målet. Plötsligt var det match igen.

Under de kommande minuterna hade Ryssland siktet inställt på att få till en kvittering men istället vann juniorkronorna pucken i mittzon och sedan kunde Theodor Niederbach placera in 3-5 mellan benen på Guskov i det ryska målet. Med två minuter kvar av tredje perioden valde Sergei Zubov att plocka ut sin målvakt i hopp om nya mål, men som det ofta blir resulterade det istället för ett mål i tom bur när Daniel Ljungman kunde spika slutresultatet till 3-6. Juniorkronorna får därmed en drömstart på mästerskapet. Nästa match spelas natten till tisdag då Slovakien står för motståndet.

Ryssland – Sverige: 3-6 (0-1,1-2,2-3)

0-1, Oskar Olausson (Holtz, Grans)
0-2, Simon Edvinsson
0-3, Emil Andrae (Grans, Eklund)
1-3, Fyodor Svechkov (Chibrikov, Tankov)
1-4, Alexander Holtz (Eklund, Andrae)
2-4, Matvei Michkov (Demidov)
3-4, Matvei Michkov (Smirnov, Demidov)