Succésäsongen fortsätter att bära frukt för den svenska stjärnbacken. 

Den 14:e juli är kronprinsessan Victorias födelsedag och det firades precis som vanligt med en konsert på Öland. Förutom att fira kronprinsessan är det även enligt tradition att dela ut Victoriapriset till en idrottare som utmärkt sig lite extra under det senaste året. Tidigare har legendarer som Ingemar Stenmark, Gunde Svan och Magdalena Forsberg fått ta emot priset och i år valde man att ge det till stjärnbacken Erik Karlsson som haft en väldigt stark säsong i NHL.

– Det värmer inombords att få det här priset. Det är alltid roligt att komma hem till Sverige och få vara med om såna här grejer som man växte upp med när man liten. Jag spenderar inte så mycket tid här längre, och det här känns väldigt stort, säger Karlsson till SVT.

Nyckeln till framgång

33-åringen från Småland kommer från en säsong där hans San Jose visserligen inte lyckades ta sig vidare till slutspelet, men för Karlsson gick det desto bättre. Svensken noterades för hela 101 poäng i grundserien vilket gjorde honom till den förste back på 2000-talet att ta sig upp över drömgränsen på hundra poäng. Det gjorde honom dessutom till den förste svenske back någonsin att lyckas med den bedriften. Något som till stor del bidrog till att Karlsson fick ta emot priset som NHL:s bästa back säsongen 2022/23.

Det är få förunnat att nå en nivå som Karlsson gjort, nuförtiden pratar man ofta om att elitsatsningen inleds väldigt tidigt men det finns fler vägar till toppen. Efter att stjärnbacken fått ta emot sitt pris berättade han lite om att hans satsning inom hockeyn var långt ifrån omedelbar.

– Jag kommer från en liten by i Landsbro där det inte fanns så jättemycket annat att göra än att vara utomhus och hålla på att köra idrotter och grejer, så jag spelade väl det mesta. Allt möjligt från skidor till pingis och tennis, fotboll på somrarna och badade och hoppade och grejer. Jag skulle kalla mig mer än atlet och idrottare än hockeyspelare och det tror jag har gynnat mig väldigt bra, sa Karlsson till SVT.

Fortsatt osäker framtid

Med en succésäsong i ryggen är den svenska stjärnbacken en av NHL:s mest omtalade spelare och det ryktas mycket kring hur hans framtid ser ut. 33-åringen sitter på ett långt kontrakt med San Jose men lagets sportsliga brist på framgång har dragit igång spekulationerna och de senaste dagarna har bland annat Pittsburgh och Carolina nämnts som möjlig nästa anhalt. Några besked i frågan ville Karlsson inte ge.

– Jag kommer spela ishockey nästa år, sa stjärnbacken till SVT.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här