Efter ett händelserikt gruppspel är det dags för Damkronorna att blicka framåt. 

Efter tre raka segrar gick Damkronorna in i gruppavslutningen mot Tyskland med en stor chans att säkra förstaplatsen och därmed få en gynnsam lottning till kvartsfinalen, men det skulle visa sig bli en alltför svår utmaning där man tillslut föll efter att Franziska Feldmeier gjort matchens enda mål. Förlusten resulterade i en andraplats i Grupp B vilket gör att Sverige får möta Kanada i morgondagens kvartsfinal.

Motståndarkollen

Kanada kom till VM med höga förväntningar på sig och hittills har man lyckats motsvara dem på ett relativt bra sätt. I premiären besegrades Finland med 4-1 och sedan stod man för fina insatser där både Tjeckien och Schweiz nollades. Med ett stort självförtroende gick man in i gruppfinalen mot rivalen USA men väl där blev det förlust efter förlängning, vilket gör att man fick nöja sig med en andraplats i Grupp A.

 

HÄR ÄR KANADAS TRUPP

Målvakter
Ann-Reneé Desbins (PWHL Montréal), Emerance Maschmeyer (PWHL Ottawa), Kristen Campbell (PWHL Toronto)
Backar
Jocelyne Larocque (PWHL Toronto), Renata Fast (PWHL Toronto), Ella Shelton (PWHL New York), Ashton Bell (PWHL Ottawa), Erin Ambrose (PWHL Montréal), Jaime Bourbonnais  (PWHL New York), Nicole Gosling (Clarkson University)
Forwards
Laura Stacey (PWHL Montréal), Sarah Fillier (Princeton University), Brianne Jenner (PWHL Ottawa), Sarah Nurse (PWHL Toronto), Natalie Spooner (PWHL Toronto), Emily Clark (PWHL Ottawa), Emma Maltais (PWHL Toronto), Marie-Philip Poulin (PWHL Montréal), Blayre Turnbull (PWHL Toronto), Kristin O’Neill (PWHL Montréal), Jamie Lee Rattray (PWHL Boston), Julia Gosling (St. Lawrence University), Danielle Serdachny (Colgate University)

Trots det lilla snedsteget mot USA kan Kanada blicka tillbaka på ett väldigt bra gruppspel där man visade att formen är väldigt bra, även om man haft vissa perioder då effektiviteten inte varit på den högsta nivån. Mycket av Kanadas spel kretsar kring offensiven och där har flertalet av stjärnorna levererat, inte minst Kristin O’Neill som var väldigt bra i mötet med Tjeckien och som toppar den interna poängligan. Något som egentligen får ses som en överraskning med tanke på att forwarden inte är en utpräglad poängspelare. Samtidigt som vissa spelare levererat är det värt att notera att stjärnor som Marie-Philip Poulin och Natalie Spooner lämnat gruppspelet utan att göra något mål.

Det är inte bara offensiven som fungerat bra hos Kanada, defensiven har också sett bra ut och inför kvartsfinalen har man bara släppt in två mål. Den rutinerade målvakten Ann-Renée Desbiens har en imponerande räddningsprocent på 97.4 och i mötet med Schweiz höll Emerance Maschmeyer nollan och visade att hon också vill vara med och bidra nu när medaljerna hägrar.

SÅ HAR KANADA SPELAT I GRUPPSPELET

Kanada – Finland: 4-1 (Jenner, Maltais, Gosling, Shelton)
Schweiz – Kanada: 0-3 (Maltais, Nurse, Fillier)
Kanada – Tjeckien: 5-0 (Serdachny, O’Neill x2, Fast, Stacey)
USA – Kanada: 1-0 efter förlängning

Kvartsfinalen spelas på torsdag klockan 23 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här