Snart är det dags för en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare. 

Först och främst vill vi på VMishockey.se önska alla trogna läsare en riktigt god jul tillsammans med era nära och kära. Julen är en tid då man bjuds på godsaker och för alla som älskar hockey är Junior-VM en riktig delikatess. Mästerskapet har blivit något av en modern klassiker och årets upplaga ser ut att kunna bli något alldeles extra. I dagarna ska vi ta en närmare titt på de två grupperna och vi börjar med Grupp A, där Sverige är ett av lagen.

GRUPP A

Kanada
Sverige
Tyskland
Tjeckien
Österrike

Favoriterna

Det är ingen större skräll att Kanada är favorit till att vinna grupp A. Laget har flera faktorer som gör dem till just det, den kanske främsta är att mästerskapet hålls på hemmaplan och rent historisk har det varit en stor fördel. Inte minst för lagen från Nordamerika. Kanada är dessutom regerande mästare och har en högintressant trupp med flertalet supertalanger som förmodligen kommer bli stjärnor i NHL inom ett par säsonger. Kanada är utan tvekan laget att slå i Grupp A.

Stjärnorna

Grupp A kryllar av lovande spelare som spås en ljus framtid och flera av dem spelar i det svenska laget. På förhand har det snackats mest om Leo Carlsson, den lovande forwarden från Örebro som imponerat under inledningen av säsongen. 17-åringen har det mesta som kan krävas av en toppspelare på den här nivån och Junior-VM blir ett utmärkt tillfälle att visa upp sig för scouterna i NHL.

Juniorkronorna har ytterligare ett par toppnamn, bland annat Fabian Lysell och Jonathan Lekkerimäki, men överlag är det Kanada som har mest spets. På förhand ses Connor Bedard som den största stjärnan och de flesta tror att 17-åringen kommer ta hem poängligan och spela hem ett guld till lönnlöven. En fördel för supertalangen är att han är långt ifrån ensam, truppen är fylld till bredden av duktiga spelare och med namn som Shane Wright och Logan Stankoven ser offensiven högintressant ut.

Även i de andra lagen finns det några bra spelare, inte minst det tjeckiska. På backsidan har man en ett fysiskt praktexemplar i David Jiricek som draftades som nummer sex i somras och som fått göra NHL-debut under inledningen av säsongen. 19-åringen har dessutom snittat drygt en poäng per match i farmarligan, vilket höjer förväntningarna inför mästerskapet. I det tjeckiska laget hittar vi dessutom Jiri Kulich som stod för åtta poäng i JVM förra säsongen och som även han gör bra ifrån sig i AHL. Tjeckien har förmodligen inte bredden att vara med och slåss om guldet, men med ett par guldkorn i truppen kan man nog ändå göra en fin turnering.

Matcherna

26 december 
Sverige – Österrike (19:30)

27 december
Tjeckien – Kanada (00:30)
Tyskland – Sverige (19:30)

28 december
Österrike – Tjeckien (00:30)

29 december
Kanada – Tyskland (00:30)
Sverige – Tjeckien (19:30)

30 december
Österrike – Kanada (00:30)
Tyskland – Österrike (22:00)

31 december
Tjeckien – Tyskland (19:30)

1 januari
Kanada – Sverige (00:30)

MER OM JUNIOR-VM: Guide – så spelas JVM 
Så ser Juniorkronornas trupp ut 
Stjärnspäckat Kanada i JVM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.