Damkronornas förlänger sitt VM med ytterligare en match. 

Den fysiskt påfrestande kvartsfinalen mot Kanada skulle kunna sätta sig i benen hos de svenska spelarna, men inledningsvis visades inga tecken på det. Under de första minuterna kopplade Sverige ett tag om spelet, man skapade flera bra lägen och efter knappt halva perioden kunde Josefin Bouveng sätta ledningspucken med sitt första mål i turneringen.

Efter målet fortsatte Damkronorna att ha mycket tid i offensiv zon men man skapade få heta lägen, istället bjöd man på en kontring där Japan sånär kunde kvittera men den gången lyckades Akane Shiga inte överlista Emma Söderberg i det svenska målet. Under den avslutande delen av perioden lyckades de japanska spelarna få till ett lite mer etablerat offensivt spel, dock utan att skapa några heta lägen vilket gjorde att det fortsatt var en svensk ledning inför andra perioden.

Små marginaler – nu väntar rivalen

Trots ledning fanns det saker att förbättra i den andra perioden men det var Japan som inledde piggast, man hade en mer offensiv taktik jämfört med under början av matchen och det gjorde att Sverige inte riktigt fick sitt spel att fungera. Vid ett par tillfällen kunde spelare som Hilda Svensson och Lina Ljungblom skapa lite oreda i den japanska zonen, men överlag var det faktiskt Japan som imponerade mest i perioden. Något mål skulle man dock inte lyckas få in vilket gjorde att det fortsatt var svensk ledning inför den avslutande tredjedelen.

En stor del av den tredje perioden handlade om Japans jakt på en kvittering, vid ett flertal tillfällen skapade man fina lägen och efter några minuters spel var man bara en stolpträff från sitt första mål för kvällen. Sverige hade stundtals förtvivlat svårt att få till ett offensivt spel och under första halvan av perioden lyckades man inte få ett enda skott på mål. Den andra delen av perioden såg däremot lite bättre ut, förbundskapten Lundberg började coacha mer aktivt och det gav resultat – åtminstone spelmässigt. Under den avslutande minuten plockade Japan ut målvakten i hopp om att kunna få in en kvittering men Damkronorna försvarade sig bra och kunde pusta ut när slutsignalen ljöd.

Segern innebär att att Damkronorna får möta Finland i en match om femteplatsen i VM, laget som går vinnande ur den kampen får spela i Grupp A nästa år vilket kan ge en mer gynnsam lottning i ett slutspel. Det ger dessutom en garanterat plats i kvartsfinal eftersom samtliga lag från den gruppen går vidare.

MATCHFAKTA
Japan – Sverige: 0-1 (0-1,0-0,0-0)
0-1 Josefin Bouveng (Lundin, Olsson)
Skott: 23-24 (9-12,9-4,5-8)
Utvisningsminuter: 6-12
Publik: 976 (CAA Centre, Brampton)

Japans laguppställning

Målvakt
Riko Kawaguchi
Förstafemma
Ayaka Hitosato – Aoi Shiga
Mei Miura – Haruka Toko – Rui Ukita
Andrafemma
Kanami Seki – Shiori Koike
Akane Shiga – Makato Ito – Hikaru Yamashita
Tredjefemma
Shiori Yamashita – Kohane Sato
Remi Koyama – Yoshino Enomoto – Chihiro Suzuki
Fjärdekedja
Chisato Miyazaki – Rio Noro – Yumeka Wajima

Sveriges laguppställning

Målvakt
Emma Söderberg
Förstafemma
Maja Nylén Persson – Mira Jungåker
Hilda Svensson – Hanna Olsson – Lina Ljungblom
Andrafemma
Anna Kjellbin – Annie Silén
Hanna Thuvik – Sara Hjalmarsson – Lisa Johansson
Tredjefemma
Linnea Andersson – Josefine Holmgren
Josefin Bouveng – Lova Blom – Sofie Lundin
Fjärdekedja
Fanny Rask – Ebba Hedqvist – Olivia Carlsson
Sjundeback
Nathalie Lidman

 

Matchen mot Finland spelas på söndag eftermiddag och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här