Det är Davids kamp mot Goliat i kvällens semifinal i Ishockey-VM. 

Efter Tre Kronors dystra semifinal mot Tjeckien, där det blev förlust med hela 3-7, är det dags att utse nästa finallag och det står mellan Kanada och Schweiz. Lagen känner varandra väl efter att ha mötts så sent som i gruppspelet då det tillslut blev Kanada som fick fira och precis som den gången kliver man in i 02 Arena som stora favoriter.

Davids kamp mot Goliat

Tittar man i historieböckerna är kvällens semifinal en kamp mellan en riktig stormakt som vunnit allt man kan tänka sig, och en modern uppstickare som på senare år visat att man kan utmana om medaljerna. Kanada kommer, förutom med en rik historik, till årets VM som regerande mästare och nu är siktet inställt på att försvara titeln och visa att man fortfarande är nummer ett. Samtidigt ska Schweiz försöka visa att man minsann kan besegra giganten från andra sidan Atlanten, och man är långt ifrån ett slaget lag på förhand.

Kanadas väg till semifinal

Kanada har imponerat under stora delar av turneringen och kommer till kvällens semifinal med flertalet spelare som verkligen lyckats pricka formen. Inte minst Dylan Cozens som varit en av hela VM:s bästa spelare och som mycket väl kan bli tungan på vågen nu när man bara är en match ifrån final. 23-åringen har gjort en imponerande resa inom det kanadensiska landslaget, 2021 hade han stor del i att det blev JVM-guld och för två år sedan stod han för tretton poäng i sin VM-debut med Team Canada. Den gången noterades han för sju mål på tio matcher och i årets VM har det redan hunnit bli åtta fullträffar på lika många spelade matcher.

Under inledningen av turneringen var Connor Bedard glödhet men sedan hamnade 18-åringen i en svacka där poängen lös med sin frånvaro. I kvartsfinalen mot Slovakien noterades dock supertalangen för en assist och han är säkerligen sugen på att kliva fram än mer i kvällens match. I övrigt kan vi konstatera att John Tavares tagit steg i rätt riktning sedan han flögs in från Toronto och på backsidan har bland annat Owen Power gjort väldigt bra ifrån sig. Däremot finns det fortfarande mer att önska av den tilltänkta förstemålvakten Jordan Binnington som inte riktigt lyckats motsvara de höga förväntningarna.

KANADAS INTERNA POÄNGLIGA

 1. Dylan Cozens – 10 poäng (8+2)
 2. John Tavares – 9 poäng (1+8)
 3. Connor Bedard – 7 poäng (5+2)
  Pierre-Luc Dubois – 7 poäng (3+4)

Schweiz väg till semifinal

Samtidigt som Kanada imponerade under gruppspelet stod även Schweiz för fina insatser och man slutade tillslut tvåa i gruppen, endast två poäng bakom kvällens motståndare. I lagens möte spelade Schweiz stundtals väldigt bra även om det blev en uddamålsförlust – mycket på grund av Kevin Fialas matchstraff. Just Fiala har dock betalat tillbaka genom att vara en av lagets främsta spelare i turneringen och stjärnforwarden får nu sin chans till revansch.

Schweiz har varit ett av turneringens främsta lag på flera sätt, man har haft ett väldigt bra powerplay samtidigt som defensiven fungerat och i Roman Josi har man haft kanske hela VM:s bästa back. Den rutinerade stjärnan blev klar för spel strax innan turneringen drog igång och visade direkt att han skulle bli en av lagets viktigaste spelare, både i egen zon och i offensiven. Kvartsfinalen mot Tyskland blev en rent resultatmässigt jämn match men där Schweiz hade ett ganska stort spelövertag och det kändes därför helt rättvist när Christoph Bertschy kunde spika slutresultatet till 3-1 med sitt andra mål för kvällen.

Förutom Josi och Fiala kretsar mycket i Schweiz kring Nico Hischier som gjort sex mål och som i sina bästa stunder håller högsta klass. Det gör kanske inte Andres Ambühl men 40-åringen har ändå klivit fram och gjort fem assist i sitt 19:e världsmästerskap. Det är minst sagt imponerande. Kanada är stora favoriter i kvällens match men det är inget snack om att Schweiz har en chans, och man har även lyckats betydligt bättre när det kommer till målvaktsspelet – något som brukar bli viktigare ju längre en turneringen går.

SCHWEIZ INTERNA POÄNGLIGA

 1. Kevin Fiala – 11 poäng (6+5)
  Nico Hischier – 11 poäng (6+5)
  Roman Josi – 11 poäng (3+8)
 2. Romain Loeffel – 6 poäng (2+4)
  Nino Niederreiter – 6 poäng (2+4)

 

Matchen börjar 18:20 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här