Ikväll inleder Sverige sitt äventyr i Junior-VM. 

Väntan har varit lång men i eftermiddag är det äntligen dags för Junior-VM att dra igång när Finland tar sig an Schweiz och några timmar senare är det Juniorkronornas tur att gå in i mästerskapet. Först ut väntar Österrike och det är inget snack om att det svenska laget får ses som klar förhandsfavorit.

Motståndarkollen

Österrike kan knappast kallas en maktfaktor inom hockey men de senaste åren har juniorlandslaget etablerat sig i den högsta divisionen och säsongens JVM är det tredje raka. De två tidigare gångerna har man missat slutspel och de flesta experterna verkar överens – det gör man även den här gången.

På pappret har Österrike en trupp som saknar supertalanger som spås en lång karriär i NHL men det finns några spelare som kan vara värda att hålla lite koll på, både i kvällens premiär och längre fram under turneringens gång. Den på pappret största talangen heter Vinzenz Rohrer och är truppens enda draftade spelare, mycket tack vare en fin debutsäsong i OHL förra vintern. Hösten har inletts på ett lovande sätt i Ottawa 67’s och ska Österrike bli ett lag att räkna med i JVM gäller det att 18-åringen är på sitt bästa spelhumör.

Sverigekollen

För svensk del väntar en premiär där man är klar förhandsfavorit, på pappret är kvällens match den enklaste i gruppspelet och allt annat än seger vore ett misslyckande. Detta trots att uppladdningen inför turneringen varit långt ifrån lyckad. Efter ankomsten till Nordamerika förlorade man träningsmatchen mot USA och i genrepet blev det förlust mot Schweiz.

Juniorkronorna anno 2022 är ett intressant lag på pappret och de flesta verkar rörande överens om att Leo Carlsson är den största talangen. 17-åringen var med och tog guld i U18-VM redan förra säsongen och nu förväntar sig många att den lovande forwarden ska dra ett tungt lass i offensiven. Detta efter att inledningen av säsongen varit väldigt bra, Carlsson har gjort 14 poäng i SHL och rankas av många som en av de största talangerna inför nästa sommars NHL-draft. Något som naturligtvis höjer förväntningarna inför Junior-VM.

– Vi har sagt det mycket – jag, farsan och agenten. Att jag aldrig borde sluta leka hockey. Det är det jag är bra på och det är det jag ska göra. Om jag blir för stationär och bara åker runt, då tror jag inte det blir bra, säger Carlsson till SVT sport.

Senaste nytt inför kvällens premiär är att förbundskaptenen Magnus Hävelid tagit beslutet kring vilken spelare som tvingas lämna truppen. Valet föll tillslut på Oskarshamnsbacken Hugo Jonasson vilket innebär att Sverige kan lämna in den slutgiltiga truppen.

Kvällens och nattens matcher i Junior-VM 

Finland – Schweiz (16:30, Viaplay/TV6)
Sverige – Österrike (19:00, SVT/SVT play)
Lettland – USA (22:00, SVT/SVT play)
Tjeckien – Kanada (00:25, Viaplay/TV6)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här