Schweiz VM-trupp blir allt starkare. 

När det pratas om potentiella medaljörer nämns främst Finland, Sverige och de båda landslagen från Nordamerika men de senaste dagarna har en möjlig joker börjat utkristallisera sig. Schweiz har åkt ut i kvartsfinal de två senaste åren men ser ut att ha något lovande på gång, i premiären besegrades Slovenien med hela 7-0 och ett dygn senare vann man även mot Norge (3-0) vilket gör att laget har tätkänning i Grupp B.

Truppen såg inför mästerskapet helt okej ut där lagkaptenen Nino Niederrreiter fick ses som den stora stjärnan men de senaste dagarna har landslagsledningen fått ett flertal positiva besked. Lagom till kvällens match mot Kazakstan förstärks offensiven i form av Kevin Fiala som kommer från en fin säsong där han stod för 78 poäng i Los Angeles innan laget slogs ut i slutspelet. 26-åringen inledde karriären som senior i HV71 innan flytten över till Nordamerika där han de senaste åren etablerat sig som en toppspelare, inte minst i Minnesota där han spenderade fyra säsonger innan flytten till Los Angeles förra sommaren. Stjärnforwarden har ett VM-silver sedan tidigare och årets mästerskap blir hans femte i ordningen och det första sedan 2019 då han noterades för sju poäng på åtta matcher.

– Han är mycket skicklig. Han är supersnabb. Han är en elitspelare. De senaste två, tre åren tog han sitt spel till en helt annan nivå. Han hör hemma i kategorin att vara en high-end skicklighetskille i NHL och han förtjänar det. Han är en fantastisk, mycket begåvad spelare, säger lagkaptenen Niederreiter till NHL.com

Drömbeskedet – fler stjärnor på ingång

Att få in en spelare av Fialas kaliber stärker Schweiz chanser till ett lyckat VM men det slutar inte där. Efter kvällens match kommer man nämligen få ytterligare förstärkning i form av backen Jonas Siegenthaler och forwardsstjärnan Nico Hischier. Siegenthaler får sällan de stora rubrikerna men har på senare år etablerat sig i NHL och kommer senast från sin poängmässigt bästa säsong, då det blev 24 poäng på 91 matcher i New Jersey. 26-åringen från Zürich var med i VM så sent som förra våren och årets mästerskap blir hans tredje.

Siegenthaler i all ära men att även Nico Hischier ansluter till VM-truppen är den riktigt stora nyheten, 24-åringen är landets största stjärna på hockeysidan och har varit en uppmärksammad spelare i närmare tio år. Efter flera fina år som junior valdes han första av alla i NHL-draften 2017 och sedan dess har forwarden varit given i New Jersey, där han nyligen avslutat sin tredje säsong som lagkapten. I vinter slog han med sina 80 poäng nytt personligt rekord i grundserien och följde sedan upp det med ytterligare sju poäng på tolv matcher under slutspelet, så det är en formstark spelare som snart sätter sig på flyget mot Riga.

Matchen mellan Schweiz och Kazakstan startar 19:20 och sänds på SVT24 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här