Schweiz åker till Nordamerika med siktet inställt på revansch. 

Vi har tidigare rapporterat att Kanada gör sig redo för ett VM där allt handlar om att få upprättelse efter finalförlusten mot rivalen, men det finns fler landslag som har siktet inställt på revansch. De senaste åren har Schweiz etablerat sig i toppen och man har haft ganska svårt att ta det sista steget, de tre senaste VM-turneringarna har det blivit förlust i bronsmatchen men kan kanske 2024 bli året då det äntligen blir jackpot?

Borta bra – men hemma bäst

Precis som Tjeckien har Schweiz tagit stora steg framåt de senaste åren och det har till stor del berott på att spelare har lämnat landet för att ta nya kliv i andra ligor. Så ser det fortfarande till viss del ut, det finns några collegespelare i truppen och man har även en spelare i den nystartade proffsligan PWHL men det verkar finnas en ny strategi. Inför den här säsongen tycks Schweiz tagit till sig uttrycket “borta bra men hemma bäst”, för flertalet av spelarna i landslaget har valt att återvända hem till Alperna och i årets VM-trupp håller hela nitton till i någon av de två främsta divisionerna i landet. Däribland fixstjärnan Lara Stalder som efter tio år i utlandet återvänt hem för att spela i Zug, ett nystartat lag med höga ambitioner som sedan många år varit en storklubb på herrsidan.

– Vi bryr oss inte om vilka som är på andra sidan, vi vill leverera. Vår interna konkurrens är enorm, vilket motiverar oss ännu mer. Varje spelare är ambitiös och vill visa vad hon kan. Förhoppningsvis kommer våra motståndare att vara glada när de får gå in på denna stadion med den här showen. Det är ett privilegium att få spela här i Bossard Arena, säger Stalder till 20min.ch

Tre intressanta spelare i Schweiz VM-trupp

  1. Lara Stalder (forward)
    I närmare tio år har mycket av spelet i Schweiz kretsat kring Stalder och en hel del talar för att det blir så även i VM. Forwardsstjärnan rankas som en av Europas främsta spelare och var en av VM:s främsta spelare förra året, mycket tack vare sina elva poäng. Efter sex säsonger i SDHL är Stalder hemma i Schweiz där hon gör stor succé i Zugs nystartade lag och nu hoppas man att det fina spelet ska hålla i sig ytterligare ett par veckor.
  2. Alina Müller (forward)
    Stalder må vara den stora stjärnan men rent spelmässigt håller Müller minst lika hög klass. 26-åringen har tidigare imponerat i collegeligan och den här säsongen visar forwarden att hon även kan producera i den nystartade proffsligan PWHL, där hon varit en av Bostons nyckelspelare. Müller stod för tio poäng i VM förra året och har sedan tidigare ett olympiskt brons på meritlistan.
  3. Andrea Brändli (målvakt)
    Schweiz har en trupp med fokus på offensiv briljans men ska man ta medalj gäller det att defensiven och målvaktsspelet också fungerar. Som tur var kommer man till VM med en av Europas främsta målvakter, Brändli var väldigt bra i VM förra året och har gjort stor succé under sin första vinter i SDHL där hon hjälpte Modo att ta sig hela vägen till final. Har tidigare imponerat i collegeligan och är utan tvekan Schweiz förstaval mellan stolparna.

 

HÄR ÄR SCHWEIZ VM-TRUPP

Målvakter

Andrea Brändli – Modo
Alexandra Lehmann – Bern
Saskia Maurer – Bern

Backar

Alizee Aymon – Bern
Alessia Baechler – Zürich
Annic Büchi – Zug
Lara Christen – Bern
Janine Hauser – Davos
Alena Lynn Rossel – Bern
Nicole Vallario – University of St Thomas
Stefanie Wetli – Davos

Forwards

Lara Stalder – Zug
Leoni Balzer – Davos
Rahel Enzler – University of Maine
Naemi Herzig – Zug
Emma Ingold – Bern
Alina Müller – PWHL Boston
Cindy Joray – Bern
Sinja Leemann – Zürich
Kaleigh Quennec – University of Montréal
Alina Marti – Zürich
Noemi Ryhner – Zug
Vanessa Schaefer – Zürich
Laura Zimmerman – St Cloud State University
Ivana Wey – Zug

HÄR ÄR SCHWEIZ SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

4:e april
USA – Schweiz (01:00)

5:e april
Schweiz – Kanada (21:00)

8:e april
Schweiz – Finland (21:00)

9:e april
Tjeckien – Schweiz (21:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.