Kanada vill visa att man är hockeylandet nummer ett när det kommer till ishockey på damsidan. 

Mellan 1990-2000 blev Kanada världsmästare hela sju gånger i rad och genom åren har man dominerat hockeyn på damsidan men med tiden har konkurrensen hårdnat. Mellan 2008-17 förlorade man sju av åtta finaler mot USA och efter två raka guld blev det på nytt förlust förra året, då rivalen i syd segrade i en högdramatisk final. Nu är siktet inställt på revansch hos lönnlöven som åker till VM i just USA med en väldigt stark trupp.

– Det är alltid ett svårt beslut när det kommer till den slutliga urvalsprocessen, men vi utmanade vår tränarstab att titta på hela vår pool med spelare och avgöra vilka vi kände skulle ge oss den bästa chansen att tävla om en guldmedalj. Vi är extremt glada och säkra på dessa 23 spelare, det är en grupp med mästerskapserfarenhet, erfaret ledarskap, karaktär och ungdom, och vi ser fram emot att resan börjar, säger general managern Gina Kingsbury till förbundets hemsida.

Tre intressanta spelare i truppen

  1. Sarah Fillier (forward)
    Den kanadensiska truppen är – precis som vanligt – fylld till bredden med offensivt skickliga spelare och enligt många är det Fillier som bidrar med störst kvalité. 23-åringen var lagets främsta spelare vid VM förra året då hon bland annat stod för sju mål och den här säsongen har forwarden varit fullständigt briljant i collegeligan. Efter VM talar det mesta för att landslagsstjärnan kommer bli vald först i PWHL-draften.
  2. Marie-Philip Poulin (forward)
    2010 var Poulin en av Kanadas nyckelspelare när det blev OS-guld och fjorton år senare är 33-åringen fortsatt en väldigt viktig kugge i det lagbygge som nu ska försöka ta sig tillbaka upp på hockeytronen. Den rutinerade centern har lyckats med bedriften att vinna tre olympiska och lika många VM-guld vilket gör henne till en av damhockeyns mest framgångsrika spelare. Är en viktig spelare i den nystartade proffsligan där hon är lagkapten för Montréal som inlett säsongen på ett bra sätt.
  3. Erin Ambrose (back)
    Kanada kryllar av offensiva spelare och lagets främsta back har just offensiven som sitt adelsmärke. Ambrose var en av lagets glädjeämnen vid VM för ett år sedan och mycket talar för att 29-åringen kommer få en nyckelroll även den här gången. Är lagkamrat med Poulin i Montréal och har nu siktet inställt på att vinna sitt tredje VM-guld.

Kampen mellan stjärnorna

Rent historiskt kretsar mycket av Kanadas landslag kring de offensiva stjärnorna men det behövs även spelare i egen zon och på målvaktssidan går man in i VM med en delikat utmaning. Två av världens främsta på positionen tillhör nämligen Kanada och både Emerance Maschmeyer och Ann-Reneé Desbiens kommer till VM med en fin säsong i ryggen. Båda spelarna håller en väldigt hög nivå och med några dagar till premiären är det fortfarande högst oklart vem som egentligen kommer för förtroendet från start.

Noterbart är att Desbiens har mest rutin av stjärnduon, hon har tidigare spelat hem två VM-guld och stod i fem av matcherna förra våren – men det var Maschmeyer som imponerade mest när hon fick chansen och gör i stort sett aldrig bort sig när hon drar på sig landslagströjan. Det är en stor fördel för landslagsledningen att ha två spelare av högsta klass att välja på, men kan samtidigt skapa en utmaning under turneringens gång.

HÄR ÄR KANADAS VM-TRUPP

Målvakter 

35. Ann-Reneé Desbins – PWHL Montréal
38. Emerance Maschmeyer – PWHL Ottawa
50. Kristen Campbell – PWHL Toronto

Backar

3. Jocelyne Larocque – PWHL Toronto
14. Renata Fast – PWHL Toronto
17. Ella Shelton – PWHL New York
21. Ashton Bell – PWHL Ottawa
23. Erin Ambrose – PWHL Montréal
25. Jaime Bourbonnais – PWHL New York
61. Nicole Gosling – Clarkson University

Forwards

7. Laura Stacey – PWHL Montréal
10. Sarah Fillier – Princeton University
19. Brianne Jenner – PWHL Ottawa
20. Sarah Nurse – PWHL Toronto
24. Natalie Spooner – PWHL Toronto
26. Emily Clark – PWHL Ottawa
27. Emma Maltais – PWHL Toronto
29. Marie-Philip Poulin – PWHL Montréal
40. Blayre Turnbull – PWHL Toronto
43. Kristin O’Neill – PWHL Montréal
47. Jamie Lee Rattray – PWHL Boston
88. Julia Gosling – St. Lawrence University
92. Danielle Serdachny – Colgate University

 

Så spelas Kanadas gruppspelsmatcher i VM

5:e april
Kanada – Finland (01:00)

5:e april
Kanada – Schweiz (21:00)

7:e april
Kanada – Tjeckien (21:00)

9:e april
USA – Kanada (01:00)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.