Schweiz bjöd på hårt motstånd när Tre Kronor inledde årets sista turnering.

Efter att ha vunnit Karjala Tournament tidigare under hösten hade Tre Kronor begett sig ner till Alperna för att försöka avsluta året på topp, Swiss Ice Hockey Games går av stapeln i Fribourg och för premiärmotståndet stod värdnationen Schweiz.

Efter en något avvaktande första period där inget av lagen kunde ta vara på sina målchanser skulle Sverige inledde andra peroiden relativt bra och fick något av en smakstart när Jacob De La Rose kunde sätta ledningspucken redan efter sju minuters spel, assisterad av bland annat den tidigare NHL-spelaren Marcus Sörensen som numera håller till i just Fribourg-Gottéron. Den svenska ledningen skulle dock bli kortvarig, bara några minuter senare kunde Damien Riat kvittera vilket tände hoppet hos hemmapubliken.

I den avslutande delen av perioden spelade Tre Kronor bra och det skulle ge utdelning. Först genom Jacob Olofssons 2-1 mål och med mindre än en minut kvar att spela skulle Sverige även få chansen att utöka ledningen på straff, dessvärre lyckades inte debutanten Robin Kovács överlista Ludovic Waeber i det schweziska målet.

Rafflande avgörande

Inför tredje perioden hade Tre Kronor satt sig i en bra sits men under avslutningen av matchen blev man en aning passiva, vilket gav Schweiz mer utrymme att etablera ett offensivt tryck. Den svenska ledningen såg trots det ut att stå sig hela vägen ut men med mindre än en minut kvar innan slutsignalen ljöd kunde Schweiz kvittera genom Dean Kukan, en av hemmalagets främsta spelare den här premiärkvällen.

Den offensive backens mål tvingade fram en förlängning och väl där kunde De La Rose hitta fram till Marcus Sörensen som fick in segerpucken med ett fint direktskott. Tre Kronor inleder därmed Swiss Ice Hockey Games med en vinst och kan nu blicka fram mot lördagens match då Finland står för motståndet.

– I tredje så känns det som att vi varken sätter vårt spel med puck eller utan och det som gör att vi klarar av att vinna matchen är väl att vi är väldigt starka framför eget mål, säger förbundskaptenen Sam Hallam till SVT efter slutsignalen.

Sverige – Schweiz: 3-2 (0-0,2-1,0-1,1-0)
1-0, Jacob De La Rose (Dahlbeck, Sörensen)
1-1, Damien Riat
2-1, Jesper Olofsson
2-2, Dean Kukan (Bertschy)
3-2, Marcus Sörensen (De La Rose)

I dagens andra match besegrade Tjeckien Finland med 3-2 efter att David Tomasek gjort det avgörande målet.