Det har redan hunnit hända en hel del intressanta saker i U18-VM. 

Trots att U18-VM i Schweiz bara pågått i ett par dagar har det redan hunnit hända flera intressanta saker. En stor snackis är naturligtvis Småkronornas kross av Kanada i premiären, men faktum är att merparten av lagen i turneringen redan varit med om matcher som på ett eller annat sätt är värda att lyfta fram. Nedan kommer en liten summering av hur de olika lagen inlett U18-VM.

Lettland

Lettland gick in i turneringen med relativt låga förväntningar på sig och man fick en väldigt tung start på gruppspelet i form av en premiär mot USA. Väl där stod man stundtals upp bra, men överlag hade amerikanerna ett stort spelövertag och man föll tillslut med hela 1-7. Under gårdagen tog man sig an Finland och även det blev en för tuff uppgift, men där höjde man sig ändå ett par snäpp. Problemet var bara att spelet fungerade som bäst när matchen mer eller mindre var avgjord, vilket gjorde lagets två mål i tredje perioden till en klapp på axeln. Letterna har därmed inlett turneringen med två förluster och kommer behöva höja sig rejält i morgondagens möte mot Schweiz, annars kan VM bli en dyster historia.

Tyskland

De senaste åren har Tyskland skeppat duktiga spelare till NHL men just nu går det lite tyngre, man har åkt till Schweiz utan någon “supertalang” i sin trupp och det har blivit smärtsamt tydligt. Tidigare har enskilda spelare lyft laget till oanade höjder men i gårdagens premiär föll man med hela 0-8 mot ett revanschsuget Kanada. Laget ligger därför sist i Grupp A inför eftermiddagens match mot Tjeckien.

Norge

Det var inte många som trodde på norska skrällar inför premiären och nu är det förmodligen ännu färre som gör det. I gårdagens möte med Schweiz stod man nämligen för en relativt blek insats som resulterade i förlust (0-5), vilket gett laget en tung start på VM. Det finns dock fortfarande väldigt mycket att spela för eftersom fyra av fem lag tar sig vidare till slutspelet, något som gör måndagens match mot Lettland extra viktig. Laget som vinner den kampen går med största sannolikhet vidare till kvartsfinal.

Slovakien 

Slovakerna är visserligen nykomlingar i A-divisionen, men man kan visa sig bli en hård nöt att knäcka. I premiären spelade man stundtals väldigt bra och det kunde tillslut bli seger på straffar mot rivalen Tjeckien, vilket höjde självförtroendet inför fredagens match mot Sverige. Väl där blev det som bekant förlust, men man visade prov på fin kämparglöd i slutet av matchen och det borde ge laget positiv energi inför kommande utmaningar. Nästa match spelas imorgon och då är siktet inställt på att skrälla mot Kanada.

Kanada

Just Kanada har haft en väldigt händelserik inledning på VM, där djupa dalar och höga toppar varit lagets signum. Man gick in i gruppspelet med höga förväntningar på sig men premiären mot Sverige blev allt annat än det styrkebesked man hoppats på. Förlusten med hela 0-8 väckte en hel del frågor kring hur stark den här upplagan egentligen är, men mot Tyskland gick det betydligt bättre. Motståndet var visserligen på en annan nivå än i premiären, men vinner man med 8-0 så finns det trots allt en hel del hockey i laget. Vi ska nog inte döma ut lönnlöven på förhand, trots den bleka insatsen i premiären.

Schweiz

Att spela på hemmaplan är oftast positivt men hittills tycks det inte påverkat Schweiz på något vidare bra sätt. I premiären mot Finland föll man med 2-4 efter att ha gjort en svag insats och även om det blev en på pappret stabil seger (5-0) mot Norge så såg spelet långt ifrån bra ut. Det finns fortfarande saker som måste förbättras och det är nog mer tur än skicklighet som kommer leda Schweiz till en kvartsfinal.

USA

Samtidigt som Kanada fick en katastrofal start på VM har USA fått raka motsatsen. I torsdagens premiär vann man med hela 7-1 mot Lettland och det var en övertygande insats som visade att det finns potential i laget. Svårare utmaningar väntar visserligen, men gruppspelet bör kunna bli en relativt enkel resa in mot matcher där mer ligger i potten. Morgondagens match mot Finland kan bli en fin värdemätare kring hur USA anno 2023 står sig.

Sverige

Det kan inte undgått många att Småkronorna fått en väldigt fin start på sitt VM. Laget klev in som regerande mästare och i premiären mot Kanada visade man att även årets upplaga är väldigt stark, även om det nog inte var många som hade vågat drömma om en seger med hela 8-0. Flertalet spelare klev fram på ett imponerande sätt och även i matchen mot Slovakien visade man upp sig från en väldigt fin sida, även om det blev onödigt spännande på slutet. Två raka segrar gör att kvartsfinalplatsen i praktiken redan är säkrad och nu gäller det bara att bibehålla en bra form och försöka placera sig så högt som möjligt, vilket kan ge en gynnsam lottning in i slutspelet.

Finland 

Precis som Sverige räknas Finland som en möjlig medaljör i årets U18-VM och hittills har det sett väldigt lovande ut. Man behövde visserligen inte ta ut sig i premiären mot Schweiz, men en seger är alltid en seger, och även mot Lettland hade man full koll på läget. Två segrar på lika många matcher får ses som en, åtminstone resultatmässigt, perfekt start och nu väntar man med spänning på mötet med USA. Segraren i den matchen tar förmodligen hem gruppsegern.

Tjeckien 

Nja, Tjeckien har inte inlett turneringen så bra som man hoppats. I premiären mot rivalen Slovakien fanns chans att få en drömstart på gruppspelet men istället föll man på straffar vilket blev en tuff smäll för ett lag som gärna vill skrälla. Nu får man istället inleda turneringen i uppförsbacke vilket gör dagens match mot Tyskland extra viktig. Det gäller att visa andra – och inte minst sig själva – att det här kan bli ett lyckat mästerskap.

Grupp A

  1. Sverige – 6 poäng (+10)
  2. Kanada – 3 poäng (0)
  3. Slovakien – 2 poäng (-1)
  4. Tjeckien – 1 poäng (-1)
  5. Tyskland – 0 poäng (-8)

Grupp B

  1. Finland – 6 poäng (+5)
  2. USA – 3 poäng (+6)
  3. Schweiz – 3 poäng (+3)
  4. Norge – 0 poäng (-5)
  5. Lettland – 0 poäng (-9)
DAGENS MATCHER

Tyskland – Tjeckien (17:00)
Norge – USA (19:00)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här